heves megye

2019.01.12. 07:00

Az újévi fogadalmak csapdájában: hiába edz, ha ki nem állhatja

Bár szilveszterkor én nem fogadtam meg egyebet, minthogy nem fogadok meg semmit, a környezetemben nem volt mindenki ennyire előrelátó. Bár még csak január második hetében járunk, az újévi fogadalmak egy része kezd elmaradozni, vagy legalábbis kedvetlenség kíséri. Pszichológust faggattunk a jelenségről.

Lőrincz Rebeka

Sokak újévi fogadalma a rendszeres sport. Ez azonban csak akkor lesz tartós, ha örömöt találunk benne, szenvedni senki se szeret Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap (illusztráció)

– Az újévi fogadalmakat az szüli, hogy az emberek szeretnének tiszta lapot kezdeni, és a január erre mindig alkalmasnak tűnik – magyarázza Halász Judit pszichológus. – Elhatározásaik hátterében rendszerint az áll, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben. Viszont ha a változások nem az ember természetes működése szerint zajlanak, hanem belekényszerítjük magunkat valamibe, az általában kudarcra van ítélve.

– Minden problémának van egy lelki oka, az emberek azonban legtöbbször nem az okot próbálják megszüntetni, hanem magát a tünetet – fejti ki a pszichológus. – A dohányzás oka például lehet egy kora gyerekkori fixáció; a túlevésnek, elhízásnak szintén megvannak a maga kiváltói. De hiába iktatjuk ki a tüneteket, az okok attól még megmaradnak, és csak szenvedés a fogadalom vége. Szenvedni pedig senki se szeret, ezért egy idő után feladjuk, amitől aztán bűntudatunk van. Ez egy ördögi kör – magyarázza Halász Judit.

– A megoldás az, hogy ha valamiben nem érezzük jól magunkat, akkor feltárjuk a valódi okokat, és azokat próbáljuk meg orvosolni – emeli ki. – Van értelme elkezdeni edzeni, de azért ne eddzen senki, hogy sovány legyen. Csinálja azért, hogy jól érezze magát tőle. Kulcsfontosságú, hogy az ember feltárja az akadályokat az életében, és megkeresse azt, ami belőle fakad és az önkifejezését szolgálja. Ez lehet munka, hobbi, művészet, a lényeg, hogy ne külső kényszerek, megfelelési kényszer táplálja – hangsúlyozza a szakember. – Ha ezt megtalálja valaki, az összes többi problémája magától elkezd megoldódni.

– Sok ember nagyon nehezen jön rá, hogy mi az, amit igazán örömből csinál. Ilyenkor szoktuk tanácsolni, hogy nyúljon vissza a gyerekkorához, gondolkozzon el, mikkel foglalkozott szívesen, mielőtt megmondták volna, mit csináljon. Ezek jelentik a kapaszkodót – teszi hozzá Halász Judit.

Sokak újévi fogadalma a rendszeres sport. Ez azonban csak akkor lesz tartós, ha örömöt találunk benne, szenvedni senki se szeret Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap (illusztráció)

Hangsúlyozza: nem újévi fogadalmakban kell gondolkozni, hanem megtalálni azt, ami szenvedéllyel tölti el az embert. – A kényszerű elhatározások szinte minden esetben kudarcra vannak ítélve, nincs is értelme erőltetni őket – szögezi le. – Előrevinni azok a döntések fognak, melyek hosszas érlelődés után, tudatosan születnek meg az emberben, és valódi motiváció táplálja őket.

Mindenki depressziósabb télen

– Természetes, hogy télen, fényhiányos állapotban rosszabb a hangulatunk, mint egyébként – mondja a pszichológus. – A depresszió egyik fő tünete, hogy elszigetelődünk, bezárkózunk, az orvoslás legfontosabb lépése pedig, hogy kilépünk a komfortzónából és emberek közé megyünk. Bármilyen nehéz is először megmozdulni, ha már elkezd történni valami, az ember egyből jobb állapotba kerül. A másik jó gyógymód a mozgás, sport, és minden, amivel endorfint termelünk – hangsúlyozza Halász Judit. – Ha megtaláljuk a saját kis örömeinket, legyen az egy fürdő, tea vagy kiadós beszélgetés, kezünkben van az eszköz, amivel időben kiránthatjuk magunkat a depresszív állapotból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában