Digitális világ

2019.01.17. 20:00

Elkerülhetetlen a cégek számára a digitalizáció

A mesterséges intelligencia már használatra kész, csak a felelősség kérdése jelenti az akadályt.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Megnyitotta a 2019-es gazdasági évet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az idei esemény fő kérdései a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia elterjedésének lehetőségei körül forogtak. Dr. Bánhidy Péter megyei elnök megemlékezett arról, hogy a megyei kamara elődje 160 éve kapott engedélyt, s a ma is működő köztestület idén ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját.

Csütörtökön tartotta évnyitó rendezvényét a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Gárdonyi Géza Színházban rendezett ünnepségen közreműködtek a GG Tánc Eger táncosai. Az idei megnyitó központi témája a digitalizáció és a mesterséges intelligencia volt. Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke köszöntőjében kiemelte, a megyei kamara idén lesz 25 éves, hiszen 1994. novemberében alakult meg, akkoriban 15 ezer gazdálkodó szervezet működött a megyében. Felidézte azt is, százhatvan évvel ezelőtt, adott működési engedélyt a Budai Helytartótanács a Heves Megyei Gazdasági Egyesületnek, amely 1858. március 8-án, a gyöngyösi kaszinóban jött létre háromszáz taggal.

Dr. Bánhidy Péter kifejtette, a megye gazdasága fejlődik, az ipar hat százalékkal bővült, a megyei cégek 38 országba exportálnak. Megemlítette, a napokban tartott Innoexpon az első díjat és a rendezvény különdíját a Sanatmetal Kft. kapta a WIWE Mobil EKG készülékért. Zárásként Periklészt idézte, miszerint a mi feladatunk nem az, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem az, hogy alaposan felkészüljünk rá. Ebben pedig a kamarának is szerepe van.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a digitalizációról beszélt. Szerinte ebben ugrásszerű a fejlődés, s Magyarország sem akar lemaradni, nem szabad a vállalkozásoknak sem. Az ország a következő évtized elejére uniós szinten az első tízben akar lenni 5G-ben és a mesterséges intelligencia felhasználásában is. Az élet minden területe digitalizálódik: az adminisztráció, az egészségügy, a közlekedés, a tudományos élet és a vállalati szféra is. Mikro- és makrogazdasági előnyei is vannak: a hatékonyság növelése, költségoptimalizálás, új ügyfelek elérése, bevételek emelkedése, illetve a hozzáadott érték és a bérek, adóbevételek emelkedése, a fekete- és szürkegazdaság csökkenése, a hazai infokommunikációs szektor növekedése. A digitalizáció terjedését hátráltatja a bizalmatlanság, a nem megfelelő vállalatvezetési kultúra, a céges folyamatszabályozás hiánya, az előnyök föl nem ismerése.

Átadták a megyei gazdasági, innovációs, kamarai és szakképzési díjait Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Dr. Mérő László, az ELTE tanára a mesterséges intelligenciáról beszélt, felidézve a különböző sakkprogramok fejlődését és az – egyébként csak a legjobb embereket utánzó – gépekben rejlő lehetőséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ipari forradalomhoz az 1700-as évek elején már minden eszköz adott volt, csupán a korlátolt felelősségű társaság, mint jogi forma hiányzott. Senki nem akarta életét, vagyonát föltenni a találmányokra. Ma hasonló a dilemma: ki lesz felelős például az önvezető autók baleseteiért? Az illiberális Kína törvényei szerint a tulajdonos. Az önvezető autók elterjedése a jogi környezet létrehozásától függ majd. Szerinte a robotizáció és a mesterséges intelligencia ugyan sok ember munkáját feleslegessé teszi majd, de új munkahelyeket és új, ma még nem ismert szakmákat, sőt, sportokat is létrehoz majd. A mesterséges intelligencia akkor is működni fog, ha mi nem is bízunk benne.

Kamarai díjakat is átadtak

Heves Megye Gazdaságáért Díjban részesült Lovas Ferenc, a Mátrametal Kft. ügyvezetője és Tuza Gábor, Sirok polgármestere, valamint Bóta Attila, a Heves Megyei RFK gazdaságvédelmi főnyomozója. Heves Megye Innovatőre Díjat kapott Ocela Tibor, a Normafa Outdoor Kft. ügyvezetője, illetve Bokor László, az Aventics Hungary Kft. mérnöke.

Kamarai Munkáért díjazták dr. Dula Bence borászt, dr. Pető Béla vállalkozót, Fülöp Istvánt (Antik Kft.), Pilisy Csenge újságírót, Szabó Györgyöt és Veres Imrét (Garamond Kft.). Heves Megyei Szakképzési Díjban részesült Palencsárné Kasza Marianna (Szent Lőrinc Szakgimnázium tagintézményvezető), Hegyi Tibor (Wigner Jenő Középiskola gyakorlati oktatásvezető), Eged Zita (kozmetikus), Balassa Tamás (Március 15 Gimnázium szakoktató), Garamhegyi Gábor (Remenyik Zsigmond Gimnázium szaktanár), id. Czmorek József (Korporel Kft.), Király Sándor (Kavalkád Étterem vezető). Oklevelet vehettek át a mesterelnökök és a Korrekt Partner Védjegyet kapott vállalkozások is. Ezüstkoszorús mester lett Morvayné Fürjes Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában