koszorúzás

2019.02.26. 19:30

A kápolnai csata hőseire emlékeztek Egerben

A Hatvani temetőben nyugvó honvédek sírját is megkoszorúzták.

Sz. K.

A könyvtár falán található emléktáblánál is tisztelegtek Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Két egri helyszínen is koszorúzással emlékeztek kedden a 170 esztendővel ezelőtti kápolnai csatára.

A Bródy Sándor Könyvtár szervezésében először a Hatvani temetőben koszorúztak, ahol a csata hőseinek emlékművét – melyet 141 éve lepleztek le –, valamint Cserey Ignác honvédezredes és Timon Zsigmond honvéd huszár őrnagy sírját koszorúzták meg – tájékoztatott Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese.

– A ma könyvtárként működő épületben, a nagypréposti palotában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egy fontos eseménye is zajlott – idézték fel a Kossuth utcai megemlékezésen, melyen megkoszorúzták az emléktáblát, melyről minden arra járó megtudhatja:

„1849. február 26-án délben, az emeleti nagy teremben Lévay Sándor nagyprépost-kanonok vendégül látta Dembinski Henrik altábornagy-fővezért, Görgey Artur tábornok–hadtestparancsnokot és vezérkari főnökeiket Molnár Nándor őrnagyot és Bayer József századost. A Verpelétről ide hangzó ágyúdörgés hallatára innen siettek a kápolnai csata színhelyére.”

A könyvtár falán található emléktáblánál is tisztelegtek Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az emlékezés Pintér István történész a kápolnai csatáról szóló előadásával zárult kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában