Szupergyors Internet Program

2019.02.12. 17:30

Ez a hat község gyarapodott szupergyors internettel

Az egész országban gigabitképes hálózat épül ki.

T. O.

Hat település – a házigazdáké mellett Egerfarmos, Kompolt, Nagyút, Bodony és Tarnalelesz – szélessávú internethálózatát adták át kedden Csányban. Az eseményen jelen volt Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, dr. Kövesi Gabriella, a beruházó Magyar Telekom Távközlési Nyrt. szabályozási igazgatója, és megjelentek az érintett önkormányzatok vezetői is.

Talán pontosabb, ha átadás helyett avatásról beszélünk, hiszen a hálózat tavaly óta mind a hat helyen működik, már elő is lehet fizetni a szolgáltatásra. A fejlesztés összértéke csaknem 240 millió forint volt, amiből 56 milliót európai uniós forrásból finanszíroztak – közölte Kara Ákos államtitkár. Elmondta: a 2015-ben indult program keretében 2018 végére országszerte már 500 ezer háztartásban nyílt lehetőség a szélessávú internet elérésére. A végső cél, hogy minden településen legyen ilyen szolgáltatás.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: napjainkban az információ sebessége hatalom, ehhez elengedhetetlenül szükséges az internethálózat fejlesztése. A világháló megkönnyíti a mindennapi életet az ügyintézéstől az oktatásig, s a tapasztalatok szerint ahol bevezetik a szupergyors rendszert, ott hamarosan megkétszereződik a felhasználók száma. Az internet erősíti a fiatalok jövőképét, elősegíti azt is, hogy helyben maradva alakítsák életüket – jelentette ki a honatya.

Dr. Kövesi Gabriella, a Telekom – a magyar kormány stratégiai partnere – szabályozási igazgatója úgy vélekedett, három-négy év múlva már megteremtődhetnek annak feltételei, hogy az egész országban gigabitképes hálózat épüljön ki.

A Heol kérdésére Kara Ákos államtitkár közölte: cél az is, hogy hazánk minden településén létesüljön legalább egy szabad elérésű internetes pont.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában