Vakcinák

2019.02.25. 07:00

Ősztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás beadatása

A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan ősztől lesz a Nemzeti immunizációs program része – közölte a minap az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezzel az intézkedéssel a védőoltás kötelezővé válik.

Molnár Helga

– Személy szerint fontosabbnak tartottam volna ha a rotavírus által terjesztett hasmenés vagy pedig a meningitis B szerotípus, azaz az agyhártyagyulladás elleni oltás válik kötelezővé – fejtette ki véleményét az ügyben dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa. Mint mondta, tudomása szerint ez a védőoltás nem ad életre szóló védettséget, ellenben az átvészelt betegséggel.

A doktor hozzátette, általánosságban nem tartja oly veszélyesnek a bárányhimlőt, de lehetnek szövődményei, ha nincs beoltva valaki.

– A bárányhimlő felnőttkorban lehet veszélyes, kaphatnak vírusos tüdőgyulladást, illetve bevérzéses tüdőgyulladást, de ezek elenyésző esetben fordulhatnak elő – fűzte hozzá.

A szakember elmondása szerint egy előnye mindenképpen van a védőoltásnak.

– Annak, aki a vakcina által szerzi az immunitást, s nem vészeli át a bárányhimlőt, nem lesz övsömöre. Ugyanis ez a betegség azoknál jelentkezik, akik gyermekként bárányhimlősek voltak, s valamilyen oknál fogva csökkent az immunitásuk. Kiemelte, praxisában soha nem tapasztalt semmilyen szövődményt, sőt a betegség lefolyása is egyre enyhébb.

Fehér Mónikának három gyermeke van, mint mondta, nem oltatta be őket, meglátása szerint felesleges ilyen drága, több tízezer forintos vakcinát megvenni, mert tapasztalatai szerint nem túl veszélyes betegségről van szó.

– Nekik szinte meg se kottyant, nekem ennél rosszabb volt a helyzet, két napig 40 fokos lázzal feküdtem, míg végül túljutottam rajta. Az pedig hogy kötelezővé teszik, szerintem butaság – fejtette ki véleményét.

Az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében már megjelent a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő elleni védőoltásához szükséges vakcinatender. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamint újabb 90 ezer oltóanyagot december 15-ig – írta a Világgazdaság. Bármelyik gyógyszergyártó cég kerül is ki győztesen, komoly munka lesz a megadott határidőre leszállítani a vakcinákat: bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6–24 hónapot is igénybe vehet. Mivel szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági követelményeknek kell megfelelni, a folyamatot felgyorsítani sem lehet. A tender győztese az a cég lehet, amelyik opcionálisan a lehető legalacsonyabb árat tudja megajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez.

Heves megye bárányhimlő-fertőzései

Év

Megbetegedések Összes bejelentett fertőző

száma betegséghez viszonyítva (%)

2014

1272 64,0

2015

1080 61,8

2016

962 53,4

2017

1020 58,0

2018

1390 57,8

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Járványügyi Osztálya

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában