HEMO

2019.03.26. 19:00

Júniusra befejeződik az egykori egri tiszti klub felújítása

Az épület és az udvar is megújul.

Molnár Helga

A keddi sajtótájékoztató közben Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Csaknem félmilliárd forintból újul meg az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületegyüttese és udvara a Kossuth Lajos utcában. Erről a témáról tartott helyszíni bejárással egybekötött sajtótájékoztatót a kivitelező vállalkozások képviselőivel együtt Habis László polgármester és Csákvári Antal önkormányzati képviselő.

– A kivitelező júniusra készülhet el a munkával, és akkor a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár veszi birtokba az ingatlant, mert a nagypréposti palotát is felújíttatjuk – mondta a polgármester. Szavai szerint az épületegyüttesnek kulturális-közösségi funkciót szán a város.

Hozzátette, a beruházás egy komplex, csaknem 1,8 milliárd forintos program része, ebbe tartozik egyebek között az Erzsébet-udvar és az Eszterházy tér rekonstrukciója is.

– A Kossuth utcai épület kétségtelenül rossz állapotban volt, komoly kihívást jelent ez a munka, de az épület és a környezete méltó a megújulásra. A kivitelező pedig együttműködik a műemlékvédelemmel – hangsúlyozta a városvezető.

A keddi sajtótájékoztató közben Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Takács Tibor, az Imola Konstrukt műszaki vezetője a kivitelezés részleteiről elmondta, teljesen megújul a gépészet: modern fűtésrendszert, elektromos hálózatot és tűzjelzőt alakítanak ki, valamint egy légtechnikai gépházat is.

– A munka során lényeges szempont az akadálymentesítés, ezért egy felvonó is helyet kap majd az ingatlanban. Az udvaron található bővítmény épület alapozása már megtörtént, a középső toldaléképületet szerkezetkész állapotra bontották – részletezte.

A szakember hozzáfűzte: korszerű, fa nyílászárókat építettek be, a közlekedő terekbe mészkőburkolat került, a nagy helyiségekbe pedig fa parketta.

– Mindezek mellett új födémet, tetőszerkezetet kap az épületegyüttes. A kaput restaurátor segítségével szépítjük meg – tudatta.

A tájékoztatón elhangzott, nemcsak az egykori tiszti klub, az udvar is megújul, térköves burkolatot kap és megoldják a csapadékvíz-hálózat korszerűsítését is.

– A munkák körülbelül 80 százalékával már elkészültünk – jelentette ki Takács Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában