Eger

2019.03.20. 20:00

Könyvben idézik fel a megyei bíróságok múltját

Az Egri Törvényszék harmadik alkalommal pályázott az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiírt Ráth György bírósági történelem- és hagyományápolás pályázaton. Ezúttal egy könyv kiadását tervezik. A várható kiadványról a törvényszék elnökét, dr. Nyiri Beátát kérdeztük.

Sike Sándor

Dr. Nyíri Beáta: az Egri Törvényszék célul tűzte ki, hogy bemutassa a megye bíróságainak működését

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Mi a célja a pályázaton való részvételnek?

– Az Egri Törvényszék célul tűzte ki azt, hogy a törvényszék, valamint az illetékességi területén lévő járásbíróságok kialakulását, működését az ott dolgozók élettörténetén keresztül mutassa be.

– Hogyan sikerülhet ezt megvalósítani?

– A törvényszék egy könyvet ad ki. A kiadvány megírásában részt vevő kollégák történeti kutatást végeztek a Heves Megyei Levéltárban, a Bródy Sándor könyvtárban, a Dobó István Vármúzeumban, valamint az Egri Törvényszék irattári anyagát is áttanulmányozták. A kutatómunka során számos érdekes élettörténet, jogeset került a látóterünkbe. Ezeket összegyűjtve egységes formában szeretnénk közzétenni.

Dr. Nyíri Beáta: az Egri Törvényszék célul tűzte ki, hogy bemutassa a megye bíróságainak működését Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Milyen terjedelmű lesz a könyv?

– Egy sorozatos formában megjelenő kötetről van szó. Az első rész az 1871–1945 közötti időszakot dolgozza fel. Ebben az Egri Törvényszék, és az ezen időszakban működő valamennyi járásbíróság története szerepel majd, az ott dolgozók összegyűjtött névsorával. Érdekes lehet a bíróknak, elnököknek az időszakon belül kialakult helyzetekben tanúsított magatartásuk, az ítélkezési gyakorlatuk, ügyforgalmi adataik. Izgalmas időszakokat ölel fel az első kötet, hiszen a boldog békeidőt követően igen viharos időszakok váltják egymást, amely az ítélkező tevékenységre is kihatott. Külön fejezetet szentelünk az 1919-es Tanácsköztársaság idejének. Ennek feldolgozása egyébként aktuális is, hiszen ebben az évben lesz a 100 éves évfordulója.

– Tervezik-e a kutatási anyagot egyéb formában is felhasználni?

– A könyv anyagát egy konferenciasorozat formájában be is mutatjuk a bírósági dolgozóknak és az érdeklődőknek, valamint az összegyűjtött tárgyi emlékeket, relikviákat kiállítás formájában is tervezzük bemutatni.

– Kérik-e és miben a lakosság segítségét?

– A könyv nemcsak a bírósági dolgozók munkáját mutatná be, hanem fényképeken, képeslapokon, levelezőlapokon is megemlékeznénk az akkori dolgozókról. Így ha valakinek a felmenője esetleg a bíróságon dolgozott az említett időszakokban, vagy van fényképfelvétele bírósági dolgozóról, vagy képeslapja a bírósági épületekről, arra kérnénk, hogy hozza be a bíróságra, hogy közzé lehessen tenni azt a könyvben! Azt is szívesen fogadjuk, ha akinek a felmenője révén valamilyen érdekes története van az említett témában, megosztja velünk. A pontos felhívás a bíróság Facebook-oldalán megtalálható. A fotókat személyesen vagy postai úton az Egri Törvényszék, 3300 Eger, Barkóczy utca 1. címre, vagy elektronikus úton [email protected] címre várjuk 2019. április 15-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában