megújulás

2019.03.06. 07:00

Látványlifttel és kávézóval is gazdagodik a gyöngyösi Szent Bertalan-templom

Jelenleg is folyik a munka a Szent Bertalan-templom déli tornyában, ahová egy látványlift épül, ám a rekonstrukciós pályázat része egy kávézó is, amely a jegypénztárral együtt a plébánia épületében kap helyet.

Hliva Éva

A plébánia épületében egy kulturális találkozóhelyet alakítanak ki Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Egy várhatóan májusban nyíló kávézó is része annak a több mint 560 millió forintos projektnek, amely révén megújultak a Szent Bertalan-templom toronysisakjai és hamarosan megépül a látványlift, valamint helyreállítják a Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő kerékpárutat.

– A plébánia épületében, a Szent Bertalan út 3. alatt nyílik egy modern kávézó és információs pont – ismertette Kiss Balázs. A Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. projektmenedzsere hozzátette, azért ott, mert a tornyokban a hely szűke miatt lehetetlen lett volna egy közönségforgalmi teret kialakítani.

– A plébánián egy eddig használaton kívüli 35 négyzetméteres helyiségben alakítjuk ki a kávézót, ahol helyet kap a jegypénztár és egy interaktív kiállítás is. Úgy tervezzük, hogy népszerű kulturális ponttá válik ez a helyiség a városban és nemcsak a turisták, hanem a helyiek is gyakran betérnek majd ide. A munkálatok befejezése április végére várható.

A plébánia épületében egy kulturális találkozóhelyet alakítanak ki Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A projektmenedzser kiemelte azt is, hogy a mostani Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatának keretében biztosan nem, de várhatóan a közeljövőben egyéb források bevonásával a templom külső rekonstrukciós munkálataira is sor kerülhet.

– A homlokzat felújítása, festése, vakolati hibák javítása mellett több speciális munkát is el kell majd végezni, de természetesen sor kerülhet a falakon egyéb javításokra, a repedések megszüntetésére, akár a műemlékszobrok, nyílászárók helyrehozatalára is, ha majd rendelkezésre áll a megfelelő forrás.

Megtudtuk, a látványlift munkálatai is jól haladnak, az egyedi turisztikai attrakciót jelentő, nagyjából huszonöt méter magasan lévő kilátópontra egy közbülső megállóval lehet majd feljutni. – Nem túlzás azt állítani, hogy a kilátóból felejthetetlen látvány tárul majd a szemünk elé – ígérte a projektmenedzser.

Nem kint lesz a felvonó

– A látványlift elnevezés nem abból adódik, hogy a lift a torony külső oldalán helyezkedik el – ez a tervezéskor szóba sem került –, mivel esztétikai és műemlékvédelmi szempontból is aggályos lett volna ez a megoldás. Az elnevezés a felvonó üvegszerkezetére vonatkozik, ahol már menet közben is elénk tárulhat a torony belseje és a zsalus ablakokon keresztül a város és a Mátra látképe.

– A liftből kilépve a közel 25 méter magasan lévő kilátószintre jutunk, ahonnan megtekinthetjük a felújított harangot és a torony ácsszerkezetének makettjét. Az ácsszerkezetre föltekinthetünk a födémeken kialakított nyílásokon keresztül is. A liftakna fölött a felújított másfél tonnás harang hamarosan ismét működni fog. A belépőjegyeket a Szent Bertalan utcai kávézóban lehet majd megvenni, ahol egy város-, illetve egyháztörténeti kiállítással már ráhangolódhatnak az érdeklődők a lifttel történő időutazásra – részletezte Kiss Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában