étkeztetés

2019.03.14. 14:00

Mennyit ér az ingyenkoszt?

Miként fér össze a gyermekszegénység, s a kukában landoló uzsonna? Mit ér az étel, ha adományból származik és ingyen van?

Barta Katalin

Többször írtunk arról, hogy egyre több az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermek. A rászorulók néhány éve a szünidőben is hozzájuthatnak a díjmentes koszthoz a kormány döntése alapján. Sok segélyszervezet, alapítvány dolgozik azon is, hogy rendszeres időközönként étel- és egyéb adományokkal segítse az adott helységekben élőket. Számos településen jótékonysági szervezetek helyi csoportjai is részt vállalnak az adományok elosztásában. A nagyobb bevásárlóközpontokban az előző napról megmaradt, de még fogyasztható pékárut kiszállítják a városokba, községekbe, s azt ingyen odaadják annak, aki erre rászorul.

Sokan azonban nem nézik jó szemmel ezt a fajta jótékonykodást. Tuza Gábor, Sirok polgármestere azt mondja, őt zavarja, hogy az iskola után hazaigyekvő gyerekek egyike-másika a kukába hajítja az érintetlen uzsonnát. Ám azt is többen szóvá tették már a faluban, hogy egy segélyszervezet által eljuttatott ételadomány egy része is az utcákon, tereken landol. A polgármester úgy fogalmaz, neki több gondja is van az ingyenességgel. Tapasztalatai szerint, amiért nem kell megdolgozni, teljesíteni, annak értéke sincs.

Megkérdeztük, hogy az iskolában a szülői értekezleteken beszélnek-e erről a pedagógusok a szülőkkel. Azt mondják, rendre téma, de épp azok maradnak távol az ilyen alkalmaktól, akikhez jó lenne, ha eljutna az üzenet.

Számos községben működik népkonyha is, ahol szintén térítésmentesen juthatnak egy tál meleg ételhez azok, akiknek szükségük van erre. Ez általában egy tartalmasabb leves, főzelékféle. Egy éve számoltunk be arról lapunkban, hogy Nagytályán, Kerecsenden, Mezőtárkányban és Egerfarmoson kezdtek napi rendszerességgel egy-egy tányér ételt osztani. Általában száz-száz adagot szállítottak az önkormányzatokkal egyeztetett helyszínekre, közösségi vagy művelődési házakba.

A kezdetekkor akadt olyan helység is, ahol már az első napon húsz perc alatt elfogyott a kiszállított étel. A szolgáltatást igénybe vevők határozatlan ideig naponta kaphatnak egy tányér étket, amíg a készletekből jut. Néhány településen ma is igénylik az ennivalót. Az alapítvány vezetője egy éve csupán annyit mondott a Heolnak, hogy nem céljuk a sajtóban reklámozni a tevékenységüket, mivel az ingyenes ételosztásokról szóló híradások enyhén szólva is megosztóak.

Információink szerint néhány településen – ahol kifogás, vagy támadás érte például az ingyenes péktermékek osztását – az ebben részt vállaló segélyszervezet megfontolja az adományok szállításának felfüggesztését is. Erről próbáltunk bővebb információt is kérni, azonban elhárították érdeklődésünket, mondván a téma sajtóban való szellőztetése nem segít a rászorulókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában