Gazdag múlt

2019.03.15. 07:00

Rendhagyó kiállításon elevenedett meg a pétervásárai múlt

A napokban zsúfolásig megtelt a város művelődési házának rendezvényterme múltidéző ismerősökkel. A rendhagyó kiállításon a város története elevenedett meg közel ötszáz fotográfián.

Barta Katalin

A harminc éve várossá avatott településen igazi nagy közösségi élmény szervezésével kezdtek hozzá a jubileumi esztendő megünnepléséhez. Az önkormányzat támogatásával a napokban a Szántó Vezekényi István Művelődési Házban Pétervására régi fotókon címmel nyílt kiállítás, amely óriási érdeklődés mellett zajlott, a nézők zsúfolásig megtöltötték a nagytermet. Legalább százötven érdeklődő jelent meg, sok elszármazott Budapestről, Egerből, Kazincbarcikáról utazott el egykori lakóhelyére. A kiválóan szervezett délutánon rég látott ismerősök üdvözölték egymást, s beszélgettek sokáig a kiállítás nézegetése közben.

– A jubiláló város idén gazdag programsorozatot tervez a helyben élőknek, s ennek egyik méltó nyitánya volt a mostani múltidéző délután – tudtuk meg Eged István polgármestertől, aki az eseményen megemlékezett azokról, akik sokat tettek a várossá nyilvánítás érdekében. – Sok-sok lobbizás, utánajárás és adminisztráció után kaptuk meg a városi rangot. Az ország legkisebb városának számítottunk – emlékezett. Személy szerint is köszönetet mondott néhány személynek. Ivádi László tanácselnöknek – ő már elhunyt –, Tar Sándorné egykori végrehajtóbizottság-titkárnak (vb), akit virágcsokorral köszöntött, s Pál László korábbi tanácselnöknek, akinek jelképes ajándékot nyújtott át.

Ezt követően Szántó László, az Amatőr Videósok Pétervásárai Egyesületének elnöke üdvözölte az érdeklődőket. Elmondta, Pétervásárán 2000 óta létezik e civil szervezet, amelynek célkitűzése a település ünnepeinek, mindennapjainak megörökítése, videófelvételeken és fotókon. Saját archívumuk a 2000 utáni időszakból van, a régi fényképeket viszont folyamatosan gyűjtötték, gyűjtik és gyarapítják az állományt.

Tar Sándorné egykori vb-titkárnak is köszönetet mondott Eged István polgármester Fotó: Szántó András

A gyűjtésben 2015-ben egy kedvező fordulat is bekövetkezett. Létrehozták a Pétervására régi fotókon elnevezésű Facebook-csoportot, melynek jelenleg 1170 tagja van és több mint ezer feltöltött kép található az oldalon. Utalt rá, hogy a kiállítás létrehozásában, méltó megrendezésében és lebonyolításában az önkormányzat rengeteget segített. Kiemelte azt is, hogy Eged János helytörténész óriási tudásanyaggal rendelkezik Pétervásáráról, és sok fényképet adott a mostani tárlathoz. Külön megköszönte a tárlat rendezésében részt vállalók munkáját. A mostani kiállításra 52 ember képeiből válogattak. Névsoruk a tárlat ideje alatt a nyitóparavánon olvasható. Kiemelt néhány nevet is, akik nagyon sok új képpel járultak hozzá a közös sikerhez.

Hogyan válogatták ki a gyűjtemény képeit?

Mivel rengetegen vettek részt a közös múltidézésen, a szervezők arra kérték a jelenlevőket, ha valakinek pontosabb információja van egy képről, esetleg hibát talál, írja be az erre a célra kihelyezett naplóba. Arra is biztatták a látogatókat, hogy akinek vannak még régi képei otthon, bátran adják kölcsön az egyesületnek feldolgozásra, archiválásra. Ennek csak örülnének, hiszen a kiállítás ezzel az egy alkalommal nem zárul le, a városnapon, június 28–29-én is újra a közönség elé tárják a képeket, melyek újakkal is bővülhetnek. Szántó László elmondta, a korabeli épületekről, utcaképekről már korábban is rendeztek kiállításokat.

– Mi azonban úgy gondoljuk, hogy egy település nemcsak épületekből áll, hanem az ott élő emberekből is. Ezért igyekeztünk elég életképeket is beilleszteni a kiállított anyagba. A falakon látható képek közül a legrégebbi 1896-ban készül, a legújabb pedig 2019 januárjában. A Facebook-csoport tagjaiból 52 személy 1075 fotóját dolgoztuk fel, ezekből 365 képet nyomtattak ki, további 120 fotó pedig tv-képernyőn tekinthető meg – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában