Borászat

2019.03.16. 11:30

Syngenta Borverseny – „Aranyeső” mutatja a magas minőséget

Soha nem látott ­mennyiségű tételt neveztek az ­Országos Syngenta Borversenyre. Az egyik legnagyobb presztízsű hazai versenyt 18. alkalommal rendezték meg, a legjobb borokat és készítőiket Siófokon díjazták.

Pócsik Attila

Rekordmennyiségű, összesen 559 bormintát kóstolt végig a Syngenta borverseny zsűrije – hangzott el a siófoki díjátadón a minap. A megméretésre 331 fehér- és 63 vörösbort, 73 rozét, két sillert és három pezsgőt neveztek az ország 21 borvidékéről. A minőséget jól mutatja, hogy a nedűk több mint húsz százaléka arany minősítést kapott.

– Mit ér a szőlő, ha nem készül belőle bor – tette fel a költői kérdést a zsűri elnöke a díjátadón.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője köszöntőjében a 2018-as évjáratról szólva a zsűrielnök a rozékat és az illatos fehér fajtákat emelte ki, de szavai szerint a vörösek között is találkoztak kiváló borokkal.

– A szőlőminőség szempontjából 2018 nagyon jó évjárat volt, viszont nagyon nagy volt a mennyiség. Az előző esztendőkhöz képest közel másfélszer annyi termett, ez problémát okozott a gazdáknak, hiszen összetorlódott a szüreti időpont, ami kihívásokkal járt, ugyanakkor, ahogy az eredmények mutatják, nagyon jó borok készültek. A szőlő és borágazat az elmúlt években egyértelműen fejlődő pályán van, ez jól lemérhető az idei borversenyen is – mondta a zsűrielnök.

A legjobb boroknak járó SynVino díjat a Bárdos és Fia Pincészet 2018-as Pinot Noir-Cabernet Sauvignon Roséja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Béres Tokaji Aszúja, a Koch Csaba Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je, valamint a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os Szürkebarát bora kapta. Nagyarany elismerést vett át a zsűritől a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Grand Tokaj Tokaji Aszúja és a Tolcsva-Bor-Sajgó Pincészet 2014-es Tokaji 5 puttonyos Aszúja. Ezeken kívül 116 arany, 302 ezüst és 118 bronz elismerést osztottak ki a nevezők között.

A tételek több mint egyötöde aranyérmet nyert Fotó: beküldött

A megyei pincészetek remekül szerepeltek a megméretésen, összesen 18 aranyérmet gyűjtöttek. Az Egri borvidék 11 aranyából ötöt az Ostorosbor nedűi kaptak, a 2016-os ­Egri Bikavér Superior, valamint az ­Egri Cabernet Sauvignon, és három 2018-as boruk, az Olaszrizling, az Egri Rosé és Irsai Olivér is aranyat nyert, ahogy Balga István 2014-es Béke ­Egri Vörös Cuvée Superiorja, a ­Bíró és Fia Pincészet 2012-es ­Egri Bikavére, a Dula Pincészet 2009-es Terézia Cabernet-je, az Egri Korona Borház 2014-es Jumurdzsákja, a Petrény Winery 2018-as Arany Muskotálya és a Varga Pincészet 2018-as Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc-ja.

A Mátrai borvidékről Babiczki László 2018-as Irsai Olivére, Kisné Porupsánszki Andrea 2018-as Zenite, a Kovács Pince 2017-es Merlot-ja, a Maróti Pince 2018-as Char­donnay-ja, a Molnár és Fiai Pincészet 2018-as Mátrai Abasári Olaszrizlingje, valamint a Nyilas Pincészet 2015-ös Cabernet Franc-ja és a 2018-as Irsai Olivére nyert aranyérmet.

Kiváló lett a kihívásokkal teli 2018-as évjárat

Az elmúlt esztendő a szőlő termesztése szempontjából nem tekinthető szokásos évnek – értékelt a borversenyt ­követő díjátadó gálán Varga Zoltán. A Syngenta kampánymenedzsere szerint több mint 100 éve volt utoljára olyan évjárat, amikor a szőlő fakadása és a virágzása közt mindössze 30 nap telt el. Szavai szerint a szélsőséges klimatikus tényezők miatt az elmúlt évben komoly szakmai kihívásoknak kellett megfelelniük a szőlő-növényvédelmet irányító szakembereknek, ám az eredmények azt mutatják, hogy többségük jól vette az akadályokat.

– A múlt évben 65 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mindegy 3,5 millió hektoliter bort lehet előállítani. Lényeges, hogy ez nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető – tette hozzá Varga Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában