Gasztronómia

2019.03.22. 14:00

Tányéron a régiós ízek: a Macok a gasztroturisták egri célpontja

Kiemelkedő ­eredményekkel büszkélkedhet a Macok Bisztró étterem az Észak-Magyarország régió egyik képviselőjeként. A Macok-trendről és a terveikről Macsinka János séfet faggattuk.

Szabó Katalin

A Dining Guide idén már ötödik alkalommal készített listát a legjobb magyar éttermekről. A Macok Bisztró két kategóriában is a top 10-ben végzett, méghozzá az összesített és a legjobb vidéki éttermek listáján is szerepel a hely. A méltán népszerű étterem séfje, Macsinka János, az egri gasztronómia kimagasló szereplője és alakítója pedig kiemelkedő tevékenységéért vehetett át elismerő oklevelet a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Az elhivatottságáról ismert séf a Heolnak elmondta, ez volt a második alkalom, hogy bekerültek a legjobb 10 vidéki étterem mezőnyébe, tavaly szintén nyolcadikok lettek. – Nagyon nagy megtiszteltetés a Dining Guide listájára kerülni, de számunkra a vendégvélemények számítanak legfőként. Az a lényeg, hogy a köztudatban szerepeljünk. Örülünk neki, hogy az észak-magyarországi régiót képviselhetjük az encsi Anyukám mondta étteremmel együtt a legjobbak közt – mondta büszkén Macsinka János, aki elkötelezte magát a minőség mellett.

Macsinka János a minőségre és a régiós alapanyagokra esküszik Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Macok Bisztró korábban is ért már el hasonlóan kiemelkedő eredményeket, például éveken keresztül az egyik legajánlottabb volt a vidéki éttermek közül. Vendégeiknek csaknem háromnegyede gasztroturista, a többiek pedig külföldiek, de nem maradnak el a visszajáró helyiek sem. Az egész város profitál abból, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő turisták immár célirányosan keresik fel az egri éttermet, az ország minden tájáról elzarándokolnak ide.

– Korábban kilenc évig voltam itt séf, majd miután visszakerültem, azóta csapatmunkában – mint két baráti család – működtetjük a Macok Bisztrót és a hozzá társuló lazább helyet, a Brumbrum lényegében büfét, illetve a hotelt, az Imola Udvarházat – mondta. Az Imola cégcsoporttól kapta azt a lehetőséget, hogy üzemeltethetik e helyeket, s öt évvel ezelőtt vágtak bele a valódi családi vállalkozásba.

A SVÉT vendégeinek is ízlett a túrógombóc Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

– Először megnéztük, mi az az út, amin mi járni akarunk. Kiválasztottuk ezt a bisztrós, lazább stílust, ami megtetszett a vendégeinknek is. Innen kezdtük lépésről lépésre felépíteni azt a trendet, amin most is dolgozunk. A kezdetektől a régiós vendéglátás mellett tettük le a voksunkat. A környékünk gazdag nyersanyagokban, ezeket hozzuk a konyhánkba, s a belőlük készült fogásokat kínáljuk a vendégeinknek. Magyaros ízvilágú ételeket kínálunk, de azokat felfrissítjük a legújabb technológiával, a korszerű tálalási módokkal, ezzel hozzáadunk egy kis pluszt, s így alakult ki végül a Macok-trend, ami fémjelez minket – magyarázta János.

A régiónkra jellemző nyersanyagok közül kiemelte a pisztrángot, a mónosbéli Sándor Tamás remek minőségű sajtjait, a noszvaji és az andornaktályai lekvárokat. Ami az italokat illeti, azokból is széles választékot nyújt az Egri borvidék, ők pedig szívesen ajánlnak ételeikhez helyi termelőktől származó borokat. Próbálják előtérbe helyezni a kisebb, kézműves pincészeteket, de a nagyobb, neves borászok palackjait is kínálják.

– Van egy pici borboltunk is, és igyekszünk előtérbe helyezni az egri régiót, ugyanakkor a közeli Tokaji borvidék nedűit is kiemelhetem. A Brumbrumban pedig országos kitekintést adunk, így számos más borászatot is bemutatunk – mondta.

A séf a csapatmunkát is igen fontosnak tartja, ez is a siker záloga, s mindannyian igyekeznek, hogy elégedettek legyenek a vendégeik.

– Ha nem lennének a csapatban olyan embereim, amilyenekre most is támaszkodhatom, akkor nehéz lenne ilyen eredményekről beszélni.

Szeretnénk ezen az úton megmaradni, fejleszteni a regionális konyhát. Ha lesz rá lehetőség, erősítenénk a street food vonalat is. Mozgó, büfékocsival települnénk ki például fesztiválokra, gasztro- és borünnepekre. Megpróbáljuk természetesen azokat a vendégeket is színvonalasan ellátni, akik csak úgy betoppannak hozzánk. De még mindig az a legbiztosabb megoldás, ha a vendég időben asztalt foglal nálunk – tanácsolta Macsinka János. A séf hozzátette, a következő időszakban több fesztiválra, s rendezvényre is ellátogat majd az egyre nagyobb hírnévnek örvendő egri étterem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában