Nyaralás

2019.04.07. 07:00

Megyénkben is egyre népszerűbbek a first minute utazások

Bár csak tavasz van, sokan arról álmodoznak, hol szeretnének nyaralni. A szemfülesek már az év első hónapjaiban lefoglalják a szállásukat. Megkérdeztük, idén melyek a legnépszerűbb külföldi úti célok, és hogy állnak a foglalásokkal a megyei szállodák.

Süli Kinga

Az előfoglalási, más néven first minute akció általában március végéig van érvényben, de akad, ahol még áprilisban is találunk ilyen lehetőséget.

Az irodánkban a tavalyi évhez képest körülbelül húsz százalékkal többen választottak idén first minute utazást, a legnépszerűbb úti célok között Görög-, Horvát- és Olaszország, valamit Montenegró is szerepel – mondta el portálunknak Pataki Sándor. Az egri IBUSZ iroda ­vezetője hozzátette, míg négy-öt éve a last minute akciók voltak kedveltek, ez a tendencia mára megfordult, egyre többen foglalják le nyaralásukat az év első hónapjaiban. Ilyenkor a katalógus árnál általában 10–15 százalékkal olcsóbb egy utazás, az összeg függ attól például, hogy apartmant vagy szállodát választunk, igénylünk-e valamilyen étkezést vagy programot. A last minute akciókkal ellentétben, amikor is csak néhány utazás közül választhatunk, és jellemzően egy héten belül utazni kell, a first minute utak esetében csak a fantáziánk szabhat határt az nyaralásunknak.

Az egerszalóki Saliris már év elején előfoglalási akciót hirdetett Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Pataki Sándor közölte, döntő többségében hét éjszakára foglalnak a külföldön nyaralók, és egyre népszerűbbek a különféle körutazások is, mint például a franciaországi. A körutak akár tizenkét naposak is lehetnek, s az adott ország számos nevezetességét csodálhatják meg a kalandvágyó utazók.

Online szállásvadászat: óvatosan

Nemrégiben egy brit vizsgálat kimutatta, hogy az online szállásfoglaló portálok több módon is megtéveszthetik a gyanútlan szálláskeresőket. Gyakran azzal próbálták gyors döntésre bírni az utazót, miszerint az adott szállást abban a pillanat többen is nézik, vagy csak egyetlen üres szoba maradt a hotelben. Ezt nem feltétlenül kell készpénznek venni, előfordulhat, hogy csak nyomást akarnak gyakorolni a neten foglalóra. Érdemes odafigyelni az esetleges pluszköltségekre is, mint például a parkolási vagy a klímahasználati díj, ezeket sokszor nem tartalmazza a foglalási ár. Hasznos megnézni a hotelről írt internetes értékeléseket is, amelyek olykor a rejtett problémákra derítenek fényt.

Megyénkben is telnek a hotelek

Az egerszalóki Saliris Resort Spa és Konferencia Hotelben már a szobák egyharmadát értékesítették a július elejétől augusztus végéig tartó időszakra. A szálloda január–februárban hirdetett előfoglalási akciót – tudtuk meg Répási Ferenctől. A hotel értékesítési és marketingvezetője hozzátette, jellemzően hosszabb időre érkeznek nyáron a vendégek, a családosok tervezik meg jó előre a programjukat.

A parádi Erzsébet Park Hotelben év eleje óta folyamatosan adják ki a szobákat nyárra, már akad olyan éjszaka, amikor nem tudnak új vendéget fogadni – tájékoztatta lapunkat Krisztián Dániel. A hotel marketingese szerint átlagosan 4–5 éjszakára érkeznek hozzájuk a nyaralók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában