Biztosító

2019.04.09. 11:30

Társasházi veszélyek – komoly érvágás, ha nincsen biztosítás

Megyénkben sokan élnek társasházakban, nekik pedig egészen másfajta károktól kell félteniük otthonukat, mint azoknak, akik családi házban laknak. Ilyenek például a panelhézag-beázás vagy a felső szomszéd csőtörése, és az ebből fakadó beázás. Kérdés, ki fizet ilyenkor, ki téríti meg a keletkezett károkat.

Molnár Helga

– Felelőtlen az a társasházkezelő, aki nem köttet biztosítást a lakóközösséggel – nyilatkozta a Heolnak egy kilencemeletes egri társasház közös képviselője. Botkáné Németh Ibolya elmondta, ha bekövetkezik valamilyen káresemény, magas költségektől mentesítheti a társasházat az előrelátásból kötött biztosítás. Sokan nincsenek tisztában azzal, miért van erre szükség, és emellett kell-e egyéni lakásbiztosítás.

A lakóközösségek társasház-biztosítása alapesetben csak a közös tulajdonban lévő, illetve az együttesen használt épületrészek káraira nyújt fedezetet. A tulajdonostársak által külön-külön birtokolt lakások – ezen belül az ott lévő ingóságok – megrongálódását nem téríti meg.

– Léteznek viszont olyan teljes körű épületbiztosítások is, amelyek megkötésével egyszerre a közös tulajdon és a privát otthonok – azaz például közművezetékek, villamos hálózat, üvegfelületek – károsodása ellen is védettek vagyunk – fűzte hozzá. Az alapbiztosítás mellé érdemes kiegészítéseket kérni.

– Hasznos, ha a felsoroltak mellé társasházi felelősségbiztosítási védelem is társul. Így a biztosító helytáll a lakók által megtérítendő kárért. Ilyen eset, ha például a társasház tetejéről lehulló vakolatdarab megrongálja az utcán parkoló autót, vagy ha valamelyik lakótárs csőtörése eláztatja az alatta lévő mennyezetét – emelte ki.

További kiegészítéseket is belevehetünk: így a betöréses lopás, a rablás vagy rongálás, illetve a vandalizmus okozta károk kivédésére is érdemes gondolni. – Még egy példa: ha valaki a társasház előtt a csúszós, havas járdán elesik, és szerencsétlenül a kezét töri, ezt is fedezheti egy jól megkötött biztosítás – tette hozzá.

Milyen anyagi terhet ró mindez a közösségre? – A díj a közös költségben jelentkezik. Fontos, hogy a tarifát befolyásolja a társasház állaga. Figyelembe kell venni, hogy ha az épület rossz állapotú, a biztosító sem vállalja a kockázatot. Ám ha az ingatlan rendben van, akkor alkupozícióban van a közösség, így a havi költségek is kedvezően alakulnak – mondta Botkáné Németh Ibolya.

Jól jöhet az önálló védelem is

Ha társasházunk nem rendelkezik biztosítással, akkor mindenképp kössünk önálló lakásbiztosítást saját ingatlanrészünk megóvására. Jó, ha gondolunk a lakás mellett a saját tulajdonú garázs, valamint pince védelmére is. Ennek részeként még külön gondoskodnunk kell a lakásunkon belüli ingóságaink – például az értékes bútoraink, szőnyegeink, konyhai és elektronikai eszközeink, ruháink stb. – biztonságáról is. Fontos tudnivaló: ha egy társasháznak egyáltalán nincs biztosítása, akkor a közös épületet ért kárt a lakók saját tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni. Ez nemcsak azonnali anyagi megterhelést jelent, de egy lakóközösségben akár parázs viták forrása is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában