digitális kompetencia

2019.04.21. 07:00

Több mint 50 településen segítenek felzárkózni az internet világába

Bélapátfalván rendezték meg a Digitális Jólét Program Pontok Heves megyei mentorainak szakmai napját, április első napjaiban. A Heves megyei eredményeket Gyüre Mariann, a program helyi vezetője ismertette a jelenlévőkkel, köztük az eseményen részt vevő dr. Fromann Richárddal, a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetőjével és Princz Attila hálózatvezetővel.

Ebner Egres Béla

A szakmai napon előadást tartott Forgácsné Román Rita, aki elnyerte Az év Heves megyei DJP-mentora címmel járó díjat. Beküldött fotó

Talán kevesek számára ismert, mit is takar a Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) elnevezés, pedig az egyik legfontosabb, a jövőnket meghatározó kezdeményezésről beszélünk. Nemcsak segíthet bekapcsolódni, mai, egyre inkább a számítógépekre és az internetre, annak használatára épülő világunkba, de meghatározó lehet például a munkaerőpiacon való eredményes megmérettetésben is. A városi lakosság körében talán már alapvetés ezeknek az eszközöknek a használata, de kistelepüléseken bizony rengeteg teendő akad még.

A szakmai napon előadást tartott Forgácsné Román Rita, aki elnyerte Az év Heves megyei DJP-mentora címmel járó díjat. Beküldött fotó

A DJP Pontok hálózatának kiépítése még 2017 októberében kezdődött el Magyarországon. Ebben az időpontban másfél ezer, gazdag eszköztárral felszerelt ponton indult el a munka. Ezeken a helyeken jelenleg több, mint kétezer DJP-mentor dolgozik a digitális írástudás gyarapítása érdekében. A digitális kompetenciák hiánya tartósan és egyre nagyobb mértékben meghatározhatja a hátrányos helyzetű csoportok lemaradását. Így a kompetenciafejlesztés kérdését nyugodtan tekinthetjük hosszú távon sorskérdésnek is. Ezért a DJP Pontokat mindenki számára elérhető közösségi terekben alakították ki, ahol természetesen alapvetés az internet elérése, valamint az infokommunikációs eszközökkel – számítógép, laptop – való felszereltség. Emellett a számítógép-használatban szakértőnek számító és a világháló világában jártas, abban a legtájékozottabb DJP-mentorok jelenléte, akik segédkezet tudnak nyújtani azoknak, akik az első lépéseket teszik meg a digitális úton, esetleg eltévednek a világháló útvesztőiben. Fontos kiemelni, hogy ezeken a pontokon a képzések ingyenesek, s ez nagyban elősegíti az oktatás, tanácsadás hatékonyságát.

Heves megyében jelenleg több, mint félszáz településen összesen hatvannégy Digitális Jólét Pont várja a lakosságot, s ezeket a helyeket bárki felkeresheti. A tanácsadáson és képzéseken kívül a DJP-mentorok a legfontosabb gyakorlati dolgokban – nyomtatás, fénymásolás, adathordozóról adathordozóra történő másolás, e-Ügyintézés – is segíteni tudnak.

A bélapátfalvi találkozón részt vett dr. Fromann Richárd, a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetője és Princz Attila hálózatvezető, akik a Digitális Jólét Program további terveit ­ismertették.

A Heves megyei eredményeket Gyüre Mariann, a program Heves megyei vezetője mutatta be az érdeklődőknek. A hálózatosodást, a területi tagozódást pedig Okosné Kemény Henrietta regionális vezető ismertette, valamint beszámolt a mentorok képzéséről, a „Digitális tolltartó” jó gyakorlatairól, elérhető tartalmairól. Forgácsné Román Rita idősügyi mentor a 65 év felettiek képzéséről, kerecsendi tapasztalatairól beszélt. A Digitális Médiaműveltség Szülőknek és Nagyszülőknek program jó gyakorlataiból Markó Anita nagyrédei mentortól kaphattak ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában