közgyűlés

2019.04.25. 16:55

Tovább szépülhet a Szent József Park és megújul az Egri Ifjúsági Zenei Program is

Számos támogatásról és több beruházásról is döntött csütörtökön az egri közgyűlés. A tanácskozáson ismét szóba került az elektronikai hulladékfeldolgozó üzem ügye, ám az ülés ezúttal mentes volt a parázs vitáktól.

Süli Kinga

Ezúttal parázs vitáktól mentes volt a közgyűlés, amelyen egyebek között egy új köztéri szobor felállításáról is döntöttek Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A napirendek tárgyalása előtt átadták a támogatói dokumentumokat azoknak a felsőfokú oktatási intézményben tanuló fiataloknak, akik 2019-ben elnyerték az Eger Város Ösztöndíjasa címet. A megyeszékhelyen immár huszonegy éve támogatják ilyen módon a tehetséges, szorgalmas fiatalokat, ezúttal tizenhárom hallgató nyerte el az ösztöndíjat.

Ezt követően a már ­megszokott módon a képviselők kérdéseket intézhettek Kovács ­József rendőr alezredeshez. Bátori István (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a Mátyás Király úton az egyik üzletnél sokszor vannak hajléktalanok, akik zaklatják a boltba látogatókat. A kapitányságvezető válaszában jelezte, nem egyedi estről van szó, városszerte tapasztalnak hasonló problémát. Elmondta, mindent megtesznek a megoldás érdekében, a közelgő turisztikai szezonban pedig kiemelt figyelmet fognak szentelni az ügynek.

A negyedik napirendi pont az Egri Városfejlesztési Kft. tevékenységéről szólt. Habis László (Fidesz-KDNP) elmondta, a szervezet kulcsfontosságú munkát végez, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert mintegy tizennégymilliárd forintnyi támogatás ésszerű, korrekt, szabályos felhasználását segítik elő. Röviden szólt a programban megvalósuló fejlesztésekről. Ezek után számos képviselő fordult kérdéssel a városvezetőhöz. Tóth István (független) arról érdeklődött, nem érzik-e problémásnak, hogy a Sas úton a lámpákat át kellett sárga villogóra állítani, miért volt akkor egyáltalán szükség a kialakításukra. Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP) pedig aggályának adott hangot, miszerint a Kossuth utcában a felújítás után kevesebb parkoló lesz. Habis László utóbbira reagálva elmondta, a Kossuth utcában több szabálytalan parkoló volt, elsősorban ezeket szüntetik meg. Minden egyes beruházásnál, ahol csak lehet, igyekeznek újabb helyeket kialakítani városszerte, és a parkolóház ügye is jól halad. Csákvári Antal (Fidesz-KDNP) Tóth István kérdésére elmondta, a jelenlegi Sas úti megoldás ideiglenes, és a felújítás után visszaáll majd a megszokott rend. Szavai szerint addig, amíg megfelelően működtek a lámpák, biztonságosabb volt a közlekedés az említett területen, így szükséges volt a kialakításuk.

A korábban nagy port kavart elektronikai hulladékfeldolgozó üzem ügye ismét napirendre került, Komlósi Csaba (LMP) nyújtott be erre vonatkozóan előterjesztést az Egységben a Városért frakció nevében. A frakcióvezető elmondta, nem tartják elégségesnek a rendkívüli közgyűlésen elfogadott rendeletet. Szerintük az nem jelent garanciát arra, hogy nem működhet ilyen üzem Egerben, mert kiskapuk vannak benne. Azt szeretnék, ha felülvizsgálnák a Helyi Építési Szabályzatot, és kiiktatnának minden olyan részt, ami megengedő lehet, ehelyett egyértelmű tiltást fogalmaznának meg,

Ezúttal parázs vitáktól mentes volt a közgyűlés, amelyen egyebek között egy új köztéri szobor felállításáról is döntöttek Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) úgy reagált, szerinte indokolatlan az előterjesztés, már körüljárták a témát, és amit megtehettek önkormányzati szinten, azt megtették. Aláhúzta, nem lesz ilyen tevékenységet folytató cég a városban. Habis László úgy fogalmazott, soha nem volt olyan jogi helyzetben az említett cég, hogy a működését elkezdhesse. Szigorú a rendkívüli testületi ülésen hozott döntésük, száz százalékos biztosítékot jelent az akkor meghozott rendelet, ezért okafogyott az előterjesztés, amelyet végül hat igen szavazattal, tizenegy nem ellenében elutasított a testület.

Sportparkról, új szoborról is döntöttek

A grémium megszavazta a Szmrecsányi Érsekkertben tervezett százötven négyzetméteres sportpark kialakítását, valamint zöld utat adtak egy Kracker Lukács János szobor felállításának a róla elnevezett udvarban. Ezen felül egymillió forint támogatást ítéltek meg a Szederinda Alapítvány részére, a XIII. Szederinda Nemzetközi Néptánc Fesztivál megrendezésére.

A grémium hárommillió forint működési támogatást szavazott meg a Kulturális Kreatívok Egyesület számára, mivel az egyesület fogja működtetni a jövőben az Egri Ifjúsági Zenei Program pályázati rendszerét. Rázsi Botond ezzel kapcsolatban elmondta, a döntés a program gördülékenyebb működését szolgálja.

A testület határozott arról is, hogy megemelik a Szent József forrás környezetének felújítására szánt összeget, valamint egy második ütemről is döntöttek, ebben a gloriette lépcsőjét fogják helyreállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában