Mátrai Borvidéki Borverseny

2019.04.12. 14:51

Újításokkal teli volt az idei mátravidéki bormustra

Az eddigi évekhez képest rekordszámú, 156 borminta érkezett a nagy hagyományokkal rendelkező mátravidéki borversenyre.

H. É.

Az idei bormustra immár a huszonnegyedik volt a sorban, ám több szempontból sem a megszokott módon zajlott.

– Az újítások borversenye az idei – jelentette ki a megnyitón a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke. Kovács Zita a Kékes Étteremben megrendezett borvidéki versenyen elmondta, a négy szakmai bíráló bizottság mellett idén egy társadalmi zsűri is helyet kapott.

– Most, első alkalommal külső szakembereket is elhívtunk bírálni. Olyan nemzetközi és hazai étteremvezetők, sommelierek, szakújságírók is érkeztek hozzánk, akik vagy már a mátrai borok elkötelezett hívei, vagy azt szeretnék, ha jobban megismernék vidékünk borait. Az esemény védnökének pedig az idén dr. Kállay Miklóst, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökét, emeritus professzort kértük fel, aki nagy örömmel vállalta el a tisztséget – magyarázta a hegyközség elnöke.

 

Hozzátette, egy külön asztalt kapott az úgynevezett Gasztro-bizottság, ahol többek között a város polgármestere, Hiesz György, a médiából jól ismert Bernáth József séf vagy a Gundel étterem pohárnoka, Koór Kitti is bírálta a nedűket.

A 156 bormintát több mint negyven termelő adta le. Megtudtuk, kilencvennégy fehér, tizenkilenc rosé, negyvenkettő vörös és egy siller, azaz kastélyos bor is érkezett a megmérettetésre.

Kovács Zita a borok minőségéről megemlítette, a mostani minták a borvidék nagyon izgalmas arcát mutatták be, összesen harminc aranyérmes bor született. A Mátrai Borvidéki Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése május 18-án a városi bornapokon történik meg szokás szerint, ám ebben is van változás, ugyanis az elnök elárulta, a borászoknak nem kell addig várni, a napokban kiértesítik őket az elért eredményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában