Időjárás

2019.05.22. 07:00

Szőlőnek, gombának és az őszi kalászosnak is jót tett a májusi eső Heves megyében

A gazdálkodók szerint most teljes mértékben beigazolódott a májusi esőről szóló népi bölcselet igazsága. A rég nem látott aszályos tél és tavasz nem sok jót ígért a mezőgazdasági növénykultúráknak. Komoly veszteséggel lehetett számolni az őszi vetésű növényzet esetében. A kilátások azonban májusban jelentősen javultak.

Sike Sándor

A dinnyének is nagyon jókor jött a bőséges csapadék. Életmentő volt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egerbaktai Cs. János gombászásból szokta kiegészíteni jövedelmét, s már félt, hogy hoppon marad a szárazság miatt. A jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően azonban indulhat is az erdőbe. Most még csak májusi pereszkéért, de júniusban egészen biztosan remek lesz a vargánya felhozatala.

Nagyobb volt a tétje a csapadék megérkezésének Tóth Gábor hevesi gazdálkodó számára. Őszi búzát, illetve repcét vetett főként, és ami biztos, hogy a termés minősége jelentősen elmarad majd a tavalyitól. Ugyanakkor annyira mégsem lesz majd rossz, mint amit akár három hete is gondolt.

Dr. Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a szőlőültetvényekben a viszonylag szárazabb időszak se okozott problémát, mint ahogyan a májusi esőzések sem. A sok csapadék szerinte egyébként inkább pozitívumként értékelhető. Amikor esik, persze az késlelteti a munkát, elsősorban a növényvédelmet és a zöldmunkákat.

– Májusban helyre állt a természet rendje – ekként reagált a Heol kérdésére Árvai Sándor.

A dinnyének is nagyon jókor jött a bőséges csapadék. Életmentő volt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egri szőlész-borász szerint most már az jelenti a problémát, hogy a szükséges munkákat miként tudják időben elvégezni. Az andornaktályai Varga Józsefné szőlői részben régebbi telepítésűek, de újabb ültetvényeket is művelnek a családi gazdaságban. Szavai szerint a szárazságot az öregebb szőlők viselték jobban, hiszen azoknak mélyebbre nyúlnak a gyökerei. A fiatal ültetvényeket viszont megmentette a károsodástól a sok eső. Kellett is a csapadék nagyon, mert mintegy 50 milliméter hiányzott a talajból.

Vargáné szerint a szőlő a leginkább kézimunka-igényes, az esőzések után alaposan bele kell húzni, hogy minden szükséges munkát időben elvégezhessenek. Arról is beszélt a Hírlap kérdésére, hogy a konyhakertjére is remek hatással volt a sok májusi csapadék. Szerencsére minden konyhanövényt korán ültetett el, s ezek most valósággal kivirultak.

– Életmentő volt a szántóföldeken a csapadékosabbra forduló időjárás. Habár az őszi kalászosok hozama az idén várhatóan meg sem közelíti a korábbi évek rekordközeli szintjét, az ország túlnyomó részén megmenekültek a növények – ezt már Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondta a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

A szakember szerint kárpótolhatja a gazdálkodókat, hogy a tavaszi vetés állapota kedvező, a munkálatokat pedig segítette az időjárás is. A csapadék megerősítette a vetést, s a növényvédelemhez is a legjobbkor érkezett a májusi eső, amely az idén valóban aranyat ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában