fejlesztés

2019.05.29. 13:56

Üveglift szállítja a toronyba a gyöngyösi templom vendégeit

Június második felétől használható a Szent Bertalan-templom felvonója.

J. M.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Már üzembe helyezték a Szent Bertalan-templom déli tornyában kiépített üvegkabinos látványliftet, ám a látogatók leghamarabb csak június második felében utazhatnak majd a felvonóval. A tervek szerint ugyanis ekkor nyit majd ki a Szent Bertalan utcai plébániához tartozó üzlethelyiségben újonnan kialakított kávézó is. Mindkét beruházás ahhoz az Európai Unió által is támogatott fejlesztéshez kapcsolódik, amelynek során megújultak a templom toronysisakjai, valamint korszerűsítették a mátraaljai városból Mátrafüredre vezető kerékpárutat.

 

Kiss Balázs projektmenedzser a Heol kérdésére elmondta: a liftben multimédiás tartalmakat, a torony belső falán pedig installációkat helyeztek el, amelyekből az utazók megismerhetik az imahely, a város és a Szent Bertalan-templomhoz tartozó kincstár történetét, érdekességeit. Akik huszonöt méter magasból szeretnék látni Gyöngyöst, azok egy fémlépcsőn is feljuthatnak a templomtoronyba.

A több mint 400 millió forintból megvalósuló beruházás további fontos része a Mátrába vezető kerékpárút helyreállítása. A csaknem öt kilométer hosszú szakaszon már csak mindössze egy 1200 méteres etapon várat magára munka, hiszen az építtetőknek be kellett szerezniük a felújításhoz a tulajdonosi hozzájárulásokat.

A projektmenedzser még hozzátette: a meglévő aszfalton a kivitelezők hamarosan elvégzik a még hiányzó forgalomtechnikai munkákat is, és a jelzőtáblák, a burkolatfestés, valamint a padkarendezés után, június utolsó heteiben, a kerékpározók és a futók is birtokba vehetik majd a bicikliutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában