Népszerű diákmunkák

2019.06.16. 07:00

Itt a vakáció, eljött a diákmunka ideje

Közeledik a nyári szünet, ami az egyik legideálisabb időszak a diákoknak, hogy kipróbálják magukat a munka világában. Megkérdeztük, mik a legnépszerűbb idénymunkák a tanulók ­között.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

Sütőipari, éttermi és bolti kisegítő, hosztesz, irodai s gyakornoki munka, pénztáros, árufeltöltő. Csak néhány a megyénkben tevékenykedő Meló-­Diák Iskolaszövetkezet által kínált nyári diákmunkák közül.

– Nyári időszakban a 15 év alatti diákok is dolgozhatnak. Ez egy kiemelt időszak – árulta el lapunknak Prokaj Mónika. Az említett diákszövetkezet egri irodavezetője hozzátette, a 16–18 éves diákok között általában túljelentkezés van, 18 év felett azonban szinte mindenkinek tudnak állást biztosítani.

A szakember elárulta, van olyan fiatal, aki a teljes nyári szezont végigdolgozza, de olyan is akad, aki csak pár hetet tölt munkával. Arra a kérdésre, hogy mennyit kereshetnek a diákok, elmondta, az órabér bruttó ezer forint körül mozog, de vannak munkáltatók, akik ennél is többet tudnak ajánlani. Az éppen aktuális ajánlatokról a szövetkezet ­egri vagy gyöngyösi irodájában lehet érdeklődni.

De nem csak a diákszövetkezeteknél, az önkormányzatoknál és a kormányhivataloknál is érdemes tájékozódni, ugyanis idén is számos helyhatóságnál várják a diákokat.

A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a fiatalok korai munkatapasztalat- és jövedelemszerzésének segítésére indul idén is A nyári diákmunka elősegítése program. Az önkormányzatok mellett a mezőgazdaság, valamint a vendéglátás és turizmus területén működő vállalkozások is igényelhetnek támogatást nappali tagozaton tanuló diákok foglalkoztatásához. A Pénzügyminisztérium Heves megyében százmillió forintot biztosít erre a célra.

– Nappali tagozaton tanulói, hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 16 és 25 év közötti diákok jelentkezhetnek. A támogatás előfeltétele, hogy a közvetítést kérő diák igényelje a nyilvántartásba vételt a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalban. A támogatás kizárólag ezen hivatalok által kiközvetített diákok foglalkoztatásához nyújtható – írják.

Hozzáteszik, hogy ha vállalkozás a foglalkoztató, az állam a munkabér és a hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát állja, míg az önkormányzatok, önkormányzati alaptevékenységet végző intézmények esetén a költségek 100 százalékát téríti. A támogatás iránti kérelmek kizárólag elektronikus úton nyújthatók be. Tavaly Heves megyében közel 800 diák munkához jutását segítette program.

Így legyél nyerő a munkahelyen!

Írásos szerződés, minimálbér, túlmunka és inspiráció. A legfontosabb szempontokat gyűjtötte össze a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet, hogy a legelső tapasztalatszerzések a munka világában ne csak tanulságosak, de korrektek is legyenek. Mielőtt munkába állnál, mindenképpen legyen szerződésed. Ez az, ami megalapozza a munkavállalást, magában foglalja a jogokat. Figyelj rá, hogy a fizetésed ne legyen a minimálbér alatt! A jelenlegi minimálbér óránként bruttó 857 forint. Figyelj oda a túlmunkára! Ha 18 év alatt vagy, akkor maximum nyolc órát dolgozhatsz egy napon. Olyan munkát válassz, ami inspirál! Dolgozz iskolaszövetkezeten keresztül, nekik kiemelt céljuk, hogy a dolgozó diákok érdekeit képviseljék.

Ajánlóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában