kiemelkedő eredmények

2019.07.09. 17:30

Gyöngyös hírnevéért dolgozik a lokálpatrióták köre

A néhány nap múlva századik születésnapját ünneplő, gyöngyösi születésű Bálint gazda mellett Miller Lajos operaénekes is tagja a Gyöngyös Város Barátainak Körének. Az egyesület a városban a legnagyobb létszámú, de nemcsak neves tagjaival büszkélkedhet, hanem az évek alatt elért, kiemelkedő eredményeivel is.

Hliva Éva

Gyöngyösön a XIX. századi piacot is a baráti kör tagjai tették hagyománnyá

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Immár tizenhat éve meghatározó színfoltja a város életének a népes egyesület. Nemcsak neves személyiségeket tudhat sorai közt, hanem kiemelkedő tevékenysége révén néhány éve a város legrangosabb kitüntetését is megkapta. Nevéhez fűződik a városban a XIX. századi, hagyományteremtő piac megrendezése is, árulja el Balázs Ernő, aki már tizenegyedik esztendeje vezeti a szervezetet. Az egykori vállalkozóval a kezdetekről és a jövőbeni tervekről is beszélgettünk.

– Kezdetben is azt szerettük volna, hogy a Gyöngyösről elszármazottak és a helyi lakosok, valamint a várost szerető emberek kötődését minél jobban megerősítsük. Ezen túl persze a kultúra, az örökségvédelem, a közművelődés, a sport, az idegenforgalom, a turizmus és határon túli testvérvárosi kapcsolatok ápolását is feladatunknak tekintjük – mondta az elnök.

Hozzáteszi, hogy az egyesület olyan országos hírű, kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyiségeket is tagjai között tudhat, akik szellemi irányítójává váltak, valamint aktív szereplői az egyesület kulturális rendezvényeinek.

Gyöngyösön a XIX. századi piacot is a baráti kör tagjai tették hagyománnyá
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Dr. Fülöp Lajos nyelvészprofesszor az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, emellett dr. Bálint György kertészmérnök, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze, Csonka Zsuzsanna operaénekes, Domoszlai Sándor operett énekes is a tagunk. Legemlékezetesebb rendezvényeink beírták magukat a város polgárainak, a résztvevőknek emlékezetébe, öregbítették és öregbítik Gyöngyös hírnevét, tömegeket mozgattak meg, esetenként országhatáron is túlnyúltak. Először 2009-ben rendeztük meg Gyöngyös Város Napját, benne a XIX. századi piacot hagyományteremtő szándékkal. Ez mára a város talán egyetlen olyan nagy rendezvénye, ahol a több mint ötszáz résztvevő aktív szereplője, lebonyolítója a programnak. Útjára indítottuk a Múzeumi Zenés Délutánok rendezvénysorozatot, amely máig tart. Október elsején az egyesületünk rendezvénye fémjelzi a zene világnapját a városban. Az Operagála rendezvényünkre tavaly több mint ezren látogattak el – részletezte.

Kiderült, a baráti kör a Magyar Olimpia Akadémia (MOA) egyik tagszervezete. Az egyesület megbecsült tagjai dr. Fejes András, az első magyar paralimpikon, és Kis Antal gyaloglóolimpikon.

– Gyöngyös várossá nyilvánításának 680 éves évfordulóján rendeztünk az első magyar paralimpikon relikviáiból kiállítást. Javaslatukra nevezte el a képviselő-testület a városi sportcsarnokot dr. Fejes Andrásról – tette hozzá.

Az egyesület jótékonykodik is

Két kiemelkedő adománnyal nyújtottak eddig segítséget, árulja el az elnök. Az elnökség egyik tagja, Sipos Jenő MLSZ szóvivő által felajánlott – a magyar válogatott tagjai által aláírt – futballmezt árverezték el. A befolyt összegből három rászoruló gyöngyösi diákot támogattak, valamint a Bugát Pál Kórház részére egy gyógyászati eszköz vásárlására fordítottak összesen hatszázezer forintot.

Az egyesületük által rendezett, korábbi Operagálán gyűjtött adományokkal a Pátzay János Katolikus Zeneiskola zenei alapítványának hangversenyzongora vásárlásához járultak hozzá. A tavalyi Operagálán összegyűjtött adományt, csaknem ötszázezer forintot pedig az egyesület javaslatára létesítendő gyöngyösi sportmúzeum berendezésére ajánlják fel a város számára.

A Mátra Művelődési Központban 2016-ban rendezték meg a Gyöngyös város sportélete a XIX. századtól napjainkig című kiállítást, amellyel a leendő sportmúzeum alapjait teremtették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában