vérszívók

2019.07.05. 11:35

Ki patikai, ki házi szerekkel küzd a szúnyogok ellen

Az utóbbi hetekben beindult a szúnyoginvázió, rengetegen szenvednek a vérszívóktól. A boltokban keresik a szúnyogok elleni szereket, de akadnak, akik a házi praktikákra esküsznek.

Süli Kinga

Testre permetezhető szerekkel is védekeznek a vérszívók ellen. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Az unokám táborozni megy, neki keresek valamilyen szúnyogriasztó szert. De otthonra is elkél egy, mert kertes házban élünk, és ha este kiülünk sütögetni, vagy csak beszélgetni, rögtön megjelennek a szúnyogok. Van egy márka, amihez ragaszkodom, de azt pár napja nem találom a boltokban, ráadásul az olcsóbb szereket gyorsan elkapkodják, így most kénytelen leszek egy drágábbat kipróbálni – osztotta meg az egyik egri drogériában tapasztalatait Zsuzsanna.

Sokan járnak vele egy cipőben, vannak üzletek, ahol már egyenesen hiánycikknek számítanak a szúnyogriasztó szerek. A drogériákban sok helyen csak 1000–2000 forint között lehet ilyet vásárolni, mert a legolcsóbbakat elkapkodják. A patikákban némileg jobb a helyzet, sok márka közül lehet válogatni, de olyanok is akadnak, akik a saját készítésű szerekre esküsznek.

Testre permetezhető szerekkel is védekeznek a vérszívók ellen. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Próbáltam már speciális illóolajjal átitatott karkötőt és gyertyát is a szúnyogok ellen, de a legjobban egy saját készítésű szer vált be – mondta el a siroki Erzsébet. – Patikai citrom illóolajat kevertem össze vízzel, vettem hozzá pumpás flakont. Mielőtt kimegyek a kertbe, csak jól össze kell rázni, és bepermetezni magam. Sokkal kevesebb a szúnyogcsípésem, mióta ezt használom.

A patikákban is érzékelik, hogy nagyobb most a szúnyogirtó szerek iránti kereslet, de igyekeznek is erre felkészülni. Cseh Istvánné Egerben és Egerszóláton is működtet gyógyszertárat. Mint lapunknak elmondta, nagyon odafigyelnek, hogy legyen bőven választék szúnyogriasztó szerekből. Hozzátette, nem jellemző, hogy gyorsan elkapkodnák az összeset, inkább az szokott előfordulni, hogy igény mutatkozik egy bizonyos márkájú termékre. Ezeket a kéréseket nem tudják mindig kielégíteni, de megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy elégedettek legyenek a vásárlók.

Hálóval, fűnyírással is védekezhetünk

A szúnyoginvázió országszerte okoz bosszúságot, éppen ezért rengeteg helyiségben gyérítik őket. A katasztrófavédelem adatai alapján csak a múlt héten 477 településen végeztek gyérítést a szakemberek, és a következő hetekben is hasonlóan intenzív lesz a munka.

A szúnyogok megjelenése ellen otthonainkban is lehet tenni, elsősorban azon kültéri vízgyűjtők megszüntetésével, amelyek segítik a rovarok szaporodását. Az udvarokban érdemes lefelé fordítani például a vödröket, kannákat, és egyéb tárgyakat, amelyekben összegyűlhet a víz, valamint le kell fedni vagy sűrű hálót kell tenni az esővízgyűjtő tetejére is. Az állatoknak adott vizet rendszeresen frissre kell cserélni, a kertekben pedig érdemes minél gyakrabban nyírni a füvet, ugyanis a szúnyogok sokszor a sűrű növényzetben bújnak meg. A vérszívók házba történő bejutását a legegyszerűbben szúnyogháló felszerelésével lehet megakadályozni, és érdemes arra is ügyelni, hogy a nyílászárók megfelelően zárjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában