Hullócsillagok

2019.08.12. 16:24

Meteorrajt csodálhatunk meg a bükki látogatóközpontnál is

A hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg a Bükki Nemzeti Park felsőtárkányi látogatóközpontjába érkezők augusztus 13-án 20 órától egészen éjfélig.

M. H.

Érdemes lesz feltekinteni az égre

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Ez a hónap a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék, valamint kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében – tájékoztatott közleményben a Sefag Zrt. Mint írják, természetesen nem valódi csillagokat látunk ilyenkor. A meteorrajt az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék, az úgynevezett Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódott maradványai alkotják.

Érdemes lesz feltekinteni az égre Fotó: Komka Péter / MTI

Ezek az apró darabkák több mint százezer km/órás sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és látványos fénycsóvát húzva elpárolognak, „elégnek”. A jelenség maximuma augusztus 12-e és 13-a éjszakájára esik, ilyenkor óránként száznál is több meteor húzhat el felettünk az égbolton. A legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában