Szüret Fesztivál

2019.09.15. 14:37

Lola, Kun Miklós történész és Molnár László festőművész lettek Heves megye nagykövetei

Eger szépasszonyvölgyi szüreti fesztiválján a Heves Megyei Önkormányzat döntése nyomán a Heves Megye Nagykövete címet is átadták három kiválóságnak.

Sike Sándor

Átadták a „Heves Megye Nagykövete” címeket

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az egri Dobó térről induló traktoros felvonulással vette kezdetét a Szüret Fesztivál a megyeszékhelyen szombaton. A munkagépek megérkezését követően a szépasszonyvölgyi színpadon – Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Csaba alelnök, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete és az Egri Bikavér Borrend képviselői jelenlétében – vette kezdetét a hivatalos megnyitó.

– Számomra a szüret egy ünnep, a szőlő és bortermelők számára is az. Az ünnep sosem az egyedüllétről és a magányról szól, hanem az együttes cselekvésről, gondolkodásról és szép pillanatok közös elővarázsolásáról – mondta köszöntőjében Habis László, a város polgármestere. – Ez a szüreti rendezvény is az együttműködés egyfajta szimbóluma. Az egyik szervező, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete egy nagyon jól együttműködő, kiváló csapat, akik sok-sok kezdeményezést tettek az elmúlt időszakban azért, hogy a völgy még kedvesebb, attraktívabb, a borkedvelők számára még otthonosabb helyszín legyen.

Dr. Pál Sándor, az Egri Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke egy Hamvas Béla idézettel támasztotta alá köszöntő gondolatait: „A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza mint gyermekét, majd elérkezvén a várva várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

– Most nem csak a szüretet, az új bort ünnepeljük, hanem az embert is ünnepelnünk kell. Azokat az embereket, akik egész évben gondozzák a szőlőt, készítik a bort, és nagyon sokat dolgoznak azért, hogy mi itt, ilyenkor jobbnál jobb borokat tudjunk kóstolni. Az idei szüretről elmondhatom: már most lehet tudni, hogy mennyiségben elmarad az elmúlt évek terméséről, de a minősége mindenképpen kiemelkedő lesz, és nagyon szép évjáratot fogunk magunk mögött tudni a szüret végére – fogalmazott dr. Pál Sándor.

A megnyitó beszédeket követően Csizmadia István, a Belvárosi Plébánia főplébánosa áldotta meg a szőlőkoszorút.

Átadták a „Heves Megye Nagykövete” címeket Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A szertartást követően pedig a megyei közgyűlés elnöke és alelnöke átadták a Heves Megye Nagykövete címet három kiválóságnak: Korsós Judit, Lola előadóművésznek, Kun Miklós történész, egyetemi tanár, Szovjetunió és Oroszország szakértőnek, valamint Molnár László festőművésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában