konferencia

2019.10.18. 17:24

Kevésbé éri majd meg Kínából rendelni

Kétnapos konferenciát tart Egerben a Magyar Vámügyi Szövetség. Az idei összejövetelen szóba kerül a magyar adópolitika, az EKÁER aktualitásai, a Brexit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szakterülete, az e-kereskedelem, de a jövedéki adó és a termékdíj is.

T. B.

Bakai Kristóf, a NAV vámszakmai szakfőigazgatója a vámszakma digitalizációjáról beszélt, amely az engedélyezett gazdálkodók ügyeit, valamint a vámtarifaszám miatti felvilágosítást érinti. Fontos változás jön 2021 januárjától e-kereskedelemben. A vámhatárt átlépő kis csomagok vámárunak minősülnek, nyilatkozatot kell kitölteniük a megrendelőknek, bár vámot nem kell fizetniük. Ám megszűnik a kis értékű csomagok ÁFA-mentessége, a 22 eurónál kisebb értékű, például Kínából rendelt csomagok után is fizetni kell az ÁFÁ-t.

Sipos László, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke beszámolt az MVSZ oktatási tevékenységéről,. Mint mondta, a Corvinus Egyetemmel közös posztgraduális képzésük, a vámlogisztikai szakközgazdász végzősei már diplomát kaptak, legközelebb keresztféléves képzés indul. Megmaradt az érdeklődés a hatósági képzésük iránt.

Sipos szerint hasznos volt a konferencia, a Brexitről évek óta beszélgetnek és még valószínűleg fognak is egy darabig. Az e-kereskedelem volumene egyre nő, kérdés, 2021 után mennyire lesz racionálisabb a fuvarozás. Megjegyezte, az EKÁER-nek már örülnek a gazdálkodók, mert fehérítette a gazdaságot. Beváltotta a reményeket a környezetvédelmi termékdíj is.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában