ünnep

2019.11.30. 11:34

Advent idején Hevesben is rendszeresek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések

A karácsonyi bevásárlások főként a nagyobb városokban teremtenek olyan helyzeteket, amit senki sem kíván. Meglopva, ­kirabolva, selejtes áruval becsapottan nekivágni az ­ünnepnek senkinek sem jó érzés. A Heol annak járt ­utána, hogy az illetékesek mit tesznek azért, hogy az adventi időszakban minél kevesebb embernek legyen keserű a szája íze.

Sike Sándor

Harmadik éve szervezi már közösen az önkormányzat és az Ajándékdoboz Alapítvány az adventi ünnepi rendezvényeket, amelynek szerves része a közterületen történő árusítás is. Sándor Béla főszervező az alapítvány vezetőjeként a Heolnak azt mondta, hogy a korábbi években sem voltak atrocitások, az ünnepre készülődés mind a két esztendőben különösebb problémák nélkül zajlott.

– Előre kiépített 14 árusítóhelyünk van a Belváros téren, s azokat adjuk oda az árusoknak egy hónapra. Korábban is voltak ellenőrzések, s eddig minden szabályosan zajlott. Az előkészületek idején kiürítési tervet kellett készítenünk, benne kijelölni a menekülési útvonalakat. Hozzáteszem, nem nagy rendezvényről van szó, alkalmanként háromszáz fő alatti részvétellel terveztünk. A programjainkhoz kapcsolódó árusításkor túlnyomórészt ajándéktárgyakat kínálnak az árusok – mondta a főszervező.

A Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága a Heol megkeresésére azt a tájékoztatást ­adta, hogy a karácsonyi ünnepek előtt is rendszeresek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, kiemelten ellenőrzik a vállalkozásokat, árusokat. A korábbi évekhez hasonlóan az a cél, hogy most se sérüljenek a fogyasztók érdekei, a kereskedők szabályszerűen járjanak el és veszélyes termékek ne kerüljenek a boltok polcaira.

– Heves megyében a célzott ellenőrzések az elmúlt héten kezdődtek és az év végéig tartanak, így a szilveszteri ünnepléshez kapcsolódó termékeket is érintik majd. Az eddig vizsgált árusoknál a szakemberek nem tapasztaltak jogsértést, ami az évente visszatérő ellenőrzéseknek is köszönhető. Az idei vizsgálatok, próbavásárlások során tapasztalt jogsértések nagy része az egységárak kiírásával – hiányzik a darabár mellett az egységár feltüntetése –, valamint a mérlegek hitelesítésével volt kapcsolatos – közölte a fogyasztóvédelmi hatóság.

Tájékoztatásuk szerint, miután az elektronikus kereskedelem forgalma évről évre növekszik, és különösen az ünnepi bevásárlások idején jellemző, hogy valamilyen webáruházból rendelünk terméket, ajándékot, a webáruházak ellenőrzését is folytatják ebben az időszakban.

Gyöngyösön harmadik éve szerveznek adventi vásárt egy alapítvánnyal közösen Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Idén is kiemelt figyelmet fordítunk a termékbiztonságra, és helyszíni ellenőrzéseken vizsgáljuk, hogy az üzletekben ne forgalmazzanak a követelményeknek meg nem felelő árut. E tekintetben kockázatosak a fényfüzérek, amelyek közül – országos vizsgálat keretében – megyénkben háromféle termék mintavétele történt meg, vizsgálatuk folyik – áll a hatóság közleményében.

Megtudtuk: a megye területén kétféle, tiltólistán szereplő, veszélyes fényfüzért találtak eddig. Ezekben az esetekben hatósági eljárást indítottak, illetve a polcokról lekerültek a termékek, valamint egy további villamossági készüléket, egy korábban már veszélyesnek minősített kempinglámpát is levettek a polcokról.

Január közepéig fokozottan védik a vásárlókat

Garabás Pétert, az egri önkormányzat közterület-felügyeletének vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen intézkedésekkel védik a vásárlókat a szabályszegések és más atrocitások ellen advent idején. Szavai szerint az Egri Rendőrkapitányság, a polgármesteri hivatal közterület-felügyelete, valamint az Agria Polgárőrség no­vember 25-étől január 13-án éjfélig fokozott közös szolgálatot lát el a megyeszékhely közterületein. – A december 24-ét megelőző három hét szombati és vasárnapi napjain a közterületeken és nyilvános helyeken fokozott ellenőrzések lesznek. Törekszünk a bevásárlóközpontok, piacok, üzletsorok, áruházak, üzemanyagtöltő állomások, vasútállomás, autóbusz-pályaudvar és az ezen időszakban üzemelő bevásárlóudvarok, piacterek területén a jogsértő cselekmények, így különösen a rablások, alkalmi és zseblopások megelőzésére – mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik