duális vezetés

2019.11.11. 17:30

Népszerűsíteni kívánják a szakképzési rendszert Egerben

A szakképzés teljes megújításának részeként március elsején munkába álltak a szakképzési centrumok kancellárjai. Az Egri Szakképzési Centrum (Egri SZC) kancellárjával és főigazgatójával beszélgettünk a változásokról.

Molnár Helga

Több fejlesztésről is beszámoltak: Fábri Eufrozina és Tóth Zsolt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A szakképzési centrum működésében egy szakmai irányító, illetve működtetési feladatkör-megosztás történt. A kancellár a gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, vagyongazdálkodási feladatokat irányítja – avatott be tevékenységi körébe Fábri Eufrozina kancellár. Mint mondta, nyolc intézménnyel működnek a megyében. Legfontosabb célként a szakképzés népszerűsítését nevezte meg.

– Ennek egyik fő pillére, hogy olyan vonzó iskolakörnyezetet teremtsünk meg a fiatalok számára, hogy szeressenek itt tanulni. Ezzel párhuzamosan kell a fejlesztéseinket irányítani – részletezte. Az eredményekről is szólt a kancellár. Szavai szerint jól működik az Egri SZC, az idei tanév elején számos fejlesztést valósítottak meg, melyek mértéke meghaladta a kétmilliárd forintot.

– A digitális oktatási stratégia jegyében nyolc tagintézménybe több mint 25 interaktív, érintőképernyős oktatási csomagot telepítettünk, közel ötszáz tabletet szereztünk be, illetve már több mint tíz tantárgyhoz készítettünk saját fejlesztésű interaktív tananyagot – tette hozzá. Fontos feladatunk, hogy a munkaerőpiac által elvárt készségeket és kompetenciákat elsajátíttassuk a jövő szakembereivel. Kiemelt feladatunk a duális képzés erősítése, a gazdaság szereplőivel a konstruktív együttműködés, valamint a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzési szerkezet kialakítása.

Több fejlesztésről is beszámoltak: Fábri Eufrozina és Tóth Zsolt
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A kancellár egyéb fejlesztésről is beszámolt. A Bornemissza Gergely tagintézmény közel 250 millió forintból újult meg, a kereskedelmi iskolában pedig kialakítottak egy 140 férőhelyes közösségi teret. A jövőről is ejtett néhány szót.

– Nagy hangsúlyt fektetünk majd a turizmus, a vendéglátás és a szállodáztatás tevékenységre. A felnőttképzésben megyénkben stratégiailag fontos cég vagyunk, több futó projektünk van – emelte ki.

Fábri Eufrozina hangsúlyozta, rendkívül lényeges az informatikai fejlesztés. Elmondta, jelenleg a szakképzési rendszernek törekednie kell arra, hogy kialakítsa azon képességeket a fiatalokban, melyek majd lehetővé teszi, hogy kiismerjék magukat a digitális világban.

– Rendkívüli hangsúlyt fektetünk a digitális oktatási stratégiára. Ennek köszönhetően a munkaerőpiac által elvárt digitális alapkészségekkel is rendelkeznek majd a végzős diákjaink – fűzte hozzá. Egy nagyon új, friss innovációról is szólt, ugyanis egy hibrid technológiás autó és robotika tanműhely, úgynevezett DKA labor kialakítása van folyamatban.

A duális vezetés másik stratégiai pillére a főigazgatói pozíció. Ezt a Hatvanból érkezett Tóth Zsolt látja el. Megkérdeztük őt is munkájáról, feladatairól.

– Az új rendszerben, ebben a duális vezetésben a főigazgató a nevelőtestületek vezetésével, tanügyigazgatási feladatokkal, a szakmai munka irányításával foglalkozik – mondta. A legfontosabb tervei között szerepel a tagiskolák közötti még szorosabb kapcsolat megteremtése. Hangsúlyozta, az új szakképzési törvény szeptemberi bevezetésével rengeteg munkájuk lesz, de szavai szerint az irány nagyon jó.

Elmondta, az új törvénytervezetet megelőzte egy kormányrendelet, mely megváltoztatta az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ). Abban már az áll, a jövő tanévtől a régi szakközépiskolákat felváltják a technikumok.

– A technikumokban ötéves a képzés, a negyedik év végén három közismereti tantárgyból érettségi vizsgát tesz a tanuló. Az ötödik év végén idegen nyelvből érettségizik. A technikumban érettségizőknek nem kell ötödik tárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsgát beszámítják. Az utolsó év elvégzése után egyszerre kapja kézbe a tanuló az érettségi bizonyítványt és a a technikusi oklevelet – vázolta a főigazgató.

Az új szabályzók értelmében emellett lesznek a szakképző iskolák, ahol szakmát lehet szerezni.

– Mindkét iskolatípus ágazati képzésben indul. A szakképzőben ez egy év, a technikumban pedig kettő, ahol jó, ha eldönti az ifjú, mivel kíván foglalkozni a jövőben – részletezte. Ha leteltek a meghatározott ágazati évek, vizsgát kell tenni, majd választhat egy tényleges szakmát az adott ágazathoz tartozó szakképesítésekből. Az Egri SZC-ről elmondta, kollégái folyamatosan tájékoztatják a szülőket, gyermekeket egyaránt, hiszen egy különleges évről van szó. A törvény még nincs érvényben, de a kormányrendelet már igen. A főigazgató szerint az átállás gördülékenyen megy. Tóth Zsolt is kiemelte, a szakképzési centrumnak az a legfontosabb feladata, hogy lépést tartson a változó gazdasági tényezőkkel, illetve a munkaerőpiaci igényekkel, de elmondása szerint ez itt, az Egri SZC-ben igazán jól működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában