Közlekedés

2019.11.26. 14:00

Télen több gyalogost gázolnak el az autósok

A közúti közlekedés télen számos többletbaleseti kockázattal jár, például a csúszásveszély, a megromlott látási viszonyok. Ennek ellenére a baleseti statisztikák adatai azt mutatják, hogy kevesebb a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset a karambolok szempontjából nyári időszakban frekventáltabb útszakaszokon.

Sike Sándor

Erdélyi Róbert r. alezredes, a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára a Heol kérdésére azt mondta, hogy tapasztalataik szerint a közúton közlekedők általánosságban megfogadják a téli közlekedésre vonatkozó tanácsaikat. Ennek megfelelően óvatosabban közlekednek, csökkentik járműveik sebességét. Arra a kérdésünkre pedig, hogy vannak-e olyan gócpontok, amelyek különösen veszélyesek a hideg évszakban, azt válaszolta, hogy speciálisan télen veszélyes helyekről nem árulkodnak a statisztikák.

– A mondottaktól függetlenül a havazás, az első hó komoly próbára teszik a járműveket is, ezért nagyon fontos, hogy elindulás előtt jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú kocsival vágjunk neki az útnak – hangsúlyozta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója.

A Bridgestone felmérése szerint az autósok harmada kivárja, amíg a gumi kopása eléri a KRESZ határértékét Fotó: beküldött

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, átnézetni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke ebben az évszakban a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó-folyadék vagy a páramentesítő. Az izzók fényereje sem mellékes, mert az a sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, s a szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt.

– A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a fékek, a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Ez főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet – mondta a r. alezredes.

Szavai szerint a téli hónapokban országos szinten jellemző, hogy több gyalogost ütnek el. Ennek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Ezért is tanácsolják azt az autósoknak, hogy lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett gyalogszerrel haladókra, s kiemelten a kijelölt átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. Ezeken a helyeken mérsékeljék a sebességüket, helyezzék magukat készenléti állapotba az esetleges fékezéshez.

Erdélyi Róbertnek volt tanácsa a gyalog közlekedőknek is: lehetőleg a járdán, de ahol nincsen, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton haladjanak. Ha egyik sincsen, vagy az közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon menjenek. A lakott helyeken kívül pedig mindig a bal oldalon, a forgalommal szemben haladjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában