szociális kedvezmények

2019.12.04. 14:00

A fiatalok letelepedésének elősegítése az egyik legfőbb cél Lőrinciben

A képviselő-testület kedvező döntése esetén jövőre jelentős mértékben bővülhet a szociális kedvezmények köre a településen.

Tari Ottó

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A város vezetése hétfőn tárgyalt a 2020-as költségvetési koncepcióról, amelyben szerepel az új szociális csomag bevezetésének lehetősége is. Mint ismert, a település lakossága jelentősen megfogyatkozott az elmúlt két évtizedben. Az 1990-es évek elején még csaknem hat és fél ezres lélekszámmal szemben ma csupán öt és fél ezer körüli a bejelentett lakosok száma. Noha az utóbbi időszakban a tendencia némiképp lassult, árulkodó adat, hogy amíg évente csupán ötven gyermek születik, a hetven éven felüliek száma csaknem eléri a nyolcszázat.

Csökkenteni kell az elvándorlást

Az önkormányzatok illetékesei országszerte különféle intézkedésekkel igyekeznek vonzóbbá tenni lakóhelyüket. A legfőbb teendők közé tartozik a fiatalok elvándorlásának a mérséklése, a letelepedés elősegítése, a szociális gondoskodás kiszélesítése. A munkahelyteremtés napjainkban is hívó szó. A vonzó környezet kialakításán túl a helyi adók kínálnak mozgásteret számukra, ám a mostani munkaerőpiaci helyzetben már nem garantálhatják, hogy képesek biztosítani az élőerőt a vállalkozásoknak.

Gyermeknap Lőrinciben 2015-ben. Fő teendő a kisváros lakosságának a megtartása Archív fotó: T. O.

Versenyképes intézkedések szükségesek

A környékbeli települések Hatvannal nem konkurálhatnak. A járási székhelyen működő, több ezer embert foglalkoztató cégek, mindenekelőtt a Bosch, nem csupán kenyérkereseti lehetőséget biztosítanak dolgozóiknak, hanem egyéb juttatásaikkal – a gyermekintézményekben, a képzésben vállalt szerepükkel – is vonzóbb lehetőségeket kínálnak, mint a közeli kisebb önkormányzatoknál letelepedett munkáltatók. Utóbbiaknak tehát más módon kell kezelniük a speciális „versenyhelyzetet”.

Elősegítenék a letelepedést

Víg Zoltán lőrinci polgármester ciklusprogramjában ezért is helyezett a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt a letelepedési támogatás bevezetésére. Erre a következő években kerülhet sor, mégpedig átgondolt előkészítést követően, hiszen évente több tízmilliós tételről van szó. Az összeget meghatározott életkor alatti családok kaphatnák meg, olyan feltételek mellett, amelyek úgy a kedvezményezettek, mint az önkormányzat számára hosszú távon előnyösek lennének. Az elképzelés jogosságát erősítheti, hogy számos értékesítésre váró ingatlan található a településen.

A támogatottak köre bővülne

A városban négyféle pénzbeni támogatás – lakhatási, eseti, temetési és gyermeknevelési – adható. Ezek odaítéléséről a szociális bizottság dönt. Ha a képviselő-testület a jövő februári ülésen jóváhagyja, 2020-ban már minden újszülött egyszeri 10 ezer forint támogatásban részesülne, az óvodások szülei évente 10 ezer forintot kaphatnak, az általános iskolásoknak 10 ezer forintos tanév eleji támogatás járna. A 70 éven felülieknek ötezer forintos karácsonyi adomány dukálna. Ezen túl az újszülötteknek az önkormányzat ligetet biztosítana, ahol a szülők facsemetéket ültethetnének el a közösség nevében és ajándékaként. A felsoroltak összesen 15 millió forint kiadást jelentenének.

Egyre több önkormányzatnál vezetik be

A Hatvani járás más településein is felismerték a szociális juttatások fontosságát. A járási székhelyen a különféle kedvezményekre jogosító Hatvan Kártyától az ösztöndíjakig megannyi kezdeményezés történt az elmúlt időszakban. Legutóbb módosították az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló rendeletet: az igénylők egymillió forint kamatmentes visszatérítendő és félmilliós vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Ecséden az idén vezették be az iskolakezdési támogatást. Rózsaszentmártonban az újszülöttek 20 ezer, hároméves korig az óvodások és az általános iskolások hétezer forintot kapnak. A főiskolások, egyetemisták részére 20 ezer forintot folyósítanak. A 70 év felettieket ötezer forinttal segítik – valamennyi felsoroltat évente. Ingatlanvásárlási támogatásra 150-300 ezer forint jut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában