Államigazgatás

2019.12.13. 14:04

Tuzson Bence: egyszerűbb lesz, a bizalomra épít a közigazgatás

Az államtitkár az Államigazgatási Kollégium ülésén vett részt, és előadást tartott az Egri Törvényszék Dísztermében.

S. S.

– Nagyon fontos, hogy a közigazgatásunk olyan állapotban legyen, ami legjobban tudja szolgálni az embereket. Egy olyan átalakítás részesei vagyunk, amelynek alapját az képezi, hogy a bizalomra épül. Arra törekszünk, hogy az állam ne fegyelmező, elváró funkcióban jelenjen meg mindig, hanem bízzon meg a polgáraiban. Ennek megfelelően a mostani, 88 törvényből álló csomagunknak is az egyik legfontosabb eleme az egyfokozatú eljárás bevezetése. Ennek egyik előnye, hogy felgyorsítja majd a közigazgatási döntéseket – mondta a Heol kérdésére Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára pénteken.

Az államtitkár az Államigazgatási Kollégium ülésén vett részt, és előadást tartott az Egri Törvényszék Dísztermében. Az elhangzottak szerint mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését megváltoztató, sarkalatos passzusokat is tartalmazó, kedden elfogadott törvénymódosítás.

Az államtitkár szavai szerint a jövőben pusztán bejelentéssel is elkezdhetnek majd bizonyos olyan tevékenységeket – például járdaépítés, egyes erdészeti tevékenységek vagy munkaerő-közvetítés -, amelyek eddig engedélykötelesek voltak. Az egyfokú közigazgatási eljárás bevezetésével megszűnik a fellebbezési lehetőség a járási hivatalok döntései esetében, az ügyfelek a jogorvoslati jogukat közvetlenül a bíróságnál gyakorolhatják.

Az egyéni vállalkozók tevékenységének megkezdését is egyszerűsíti az adó- és vámhivatal, valamint egységessé válik az egyéni vállalkozók nyilvántartása, miközben megszűnik a vállalkozói igazolvány. A tevékenység a jövőben egyetlen bejelentéssel megkezdhető. Egységes építési hatósági rendszert is létrehoztak az ügyintézés gyorsítására.

A számos változás között Tuzson Bence megemlítette, hogy egyes élethelyzetek túl gyakori igazolása megszűnik. A közgyógyellátottaknak például a jövőben fele olyan gyakran kell igazolniuk jogosultságukat, a megváltozott munkaképességűek vagy a súlyosan beteg gyermekeket nevelők esetében pedig nem lesz már kötelező ötévenként a felülvizsgálat, ha a betegségben nem várható javulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában