örült manőver

2020.01.14. 11:30

Életveszélyes manőver a ködben: pillanatokon múlott, hogy nem lett ütközés a régi 3-ason

Eger és Budapest között rögzítette egy fedélzeti kamera, ahogy egy autós a biztonságra fittyet hányva, ködben, kanyarban előz.

Heol

A Budapesti Autósok Közössége töltötte fel a YouTube-ra azt a felvételt, amelyen az látszik, hogy egy BMW-s mit sem törődve a hatalmas köddel életveszélyes előzésbe kezd a csúszós, beláthatatlan útszakaszon. A merész manővert Egerből Budapest felé a régi 3-as úton örökítette meg egy sofőr a napokban. A felvételen jól látszik, hogy az ütközés a szemből jövőkkel épp csak egy hajszálon múlott.

Ahogy arra a rendőrség már korábban felhívta a közlekedők figyelmét, ősszel és télen az utakon a szokásosnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekedni, indulás előtt számolva azzal, hogy a szokásos menetidő megnyúlhat, a célba érés hosszabb időt vehet igénybe.

A gépjárművezetőknek számolniuk kell azzal, hogy csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! Óvatosan vegyük le lábunkat a gázpedálról. Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a száraz utas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból!

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken, a levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak, ezért a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában