környezettudatosság

2020.01.13. 14:00

Már új összetételű benzint tankolunk a kutaknál

Változott a benzin összetétele január elsejétől, ami problémákat okozhat az idős járműveknél, de a szakértő szerint csak később derül ki a hozadéka.

Szabadi Martina Laura

A régi autót használóknak célszerű ellenőrizni, lehet-e kocsijukba az új benzinből tankolni Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Emelkedett a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarátabb E10-est használó európai államokhoz. Ennek a célja, fokozatosan csökkenteni a nem megújuló energiaforrásból, tehát kőolajból előállított hajtóanyagok felhasználását és előtérbe helyezni a megújulókat, így a bioetanolt, hétköznapi nevén etil-alkoholt.

Sok autótulajdonos csak az oktánszám alapján tájékozódik, legtöbbjüknek fogalma sincs róla, hogy az E jelzés mit takar, miközben sok töltőállomáson már az év végi szállítmányok összetétele is megfelelt a januártól életbe lépett előírásoknak.

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lett, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. Az átállás régebbi autótípusnál jelenthet gondot, ezért tankolás előtt célszerű megnézni az előírásokat. A magyar utakon futó járművek több mint kétharmada tízéves vagy annál idősebb. De a szakértő szerint kell hozzá idő, hogy kiderüljön, mi lesz a hozadéka, akinél eddig is okozott gondot annál ezután is fog a megnövelt mennyiség.

– A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. A fogyasztásban lényeges változást nem lehet majd érezni. A töltőanyagok eltarthatósága elmarad azokétól, amelyekbe egyáltalán nem került biokomponens, amit rég látnak az autószervizek is. Három hónap után olyan módon változik meg azok kémiai szerkezete, amely nehézkes indítást, vagy indításképtelenséget eredményezhet, és lerakódások képződhetnek az üzemanyagrendszer egyes pontjain, bár ez más összetevők miatt is lehetséges – mondta egy egri műhely vezetője.

Az alkohol vízmegkötő tulajdonsága miatt azok a hajtóanyagok, melyekhez valamilyen arányban bioösszetevőt kevernek, felgyorsítják a velük érintkező fém alkatrészek korrózióját. Ez lehet akár a fémtankkal szerelt gépek tartályának belső fala is, ami motorkerékpárok és régebbi járművek esetében lehet baj forrása. Hónapokra letárolni a megtankolt kocsit, egyáltalán nem ajánlott.

A régi autót használóknak célszerű ellenőrizni, lehet-e kocsijukba az új benzinből tankolni Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A másik lehetőség, amely miatt lerobbanhat az ilyen benzinnel tankolt, de erre nem felkészített benzines autó, az alkohol kölcsönhatása a műanyag és gumi alkatrészekkel.

– Legnagyobb kár amit okozni tud, ha ezeket nem alkoholtűrő anyagból gyártották, az újfajta üzemanyagtól néhány hónap alatt kocsonyásodnak: megnyúlnak és elveszítik tömítőképességüket, más esetekben megkeményednek, rideggé válnak és eltörnek. Könnyen kerülhet borsos alkatrész cserébe a tulajdonosnak – részletezte a szakember, s hozzátette: probléma abból is adódhat, hogy az alkohol jobb oldószer, mint a benzin, ezért ha egy olyan üzemanyagrendszerbe kerül, melyben lerakódások keletkeztek az évek során, ezeket leoldja és dugulást okoz. Nem indul be a motor, esetleg menet közben leáll és nem lehet újraindítani. De ez függ a konstrukciótól, a karbantartottságától, a lerakódások mennyiségétől és persze használat módjától. Nem lehet kijelenteni, hogy csupán az új üzemanyagtól elromlik az autó.

A kormányrendelet csak a 95-ös oktánszámú motorbenzinre írja elő kötelezően a minimális bioetanol-részarányt, ezért a forgalmazók döntése, hogy ezt kiterjesztik-e a prémiumminőségű üzemanyagokra, vagy sem. Az aggódó tulajdonosok tankolhatnak tehát prémiumminőségű üzemanyagot, amely nem tartalmaz bioetanolt, vagy használhatnak adalékanyagokat és stabilizátorokat amelyek megnövelik az eltarthatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában