programok

2020.01.22. 07:00

Parádfürdő az egész térség lelki egészségét szolgálja

A Parádfürdői Állami Kórház által 2013-ban létrehozott Lelki Egészségközpont (LEK) az elmúlt hónapokban a lakosság lelki egészségével kapcsolatos programokat szervezett. Háromezer emberhez jutottak el ingyenes szolgáltatásaikkal.

Barta Katalin

A parádfürdői kórház Lelki Egészségközpontja sok rászorulót ért el

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A Lelki Egészségközpont tevékenységére óriási szükség van a húszezer lakosú járásban, mivel ingyenes, pszichés területtel összefüggő szakellátás nincs a térségben. Ezt a hiányt igyekeztek pótolni az elmúlt harminc hónapban az Európai Szociális Alap közel 37 millió forintos támogatásával. T. Bokros Máriától, a Parádfürdői Állami Kórház kommunikációs munkatársától megtudtuk, az elmúlt időszakban közel háromezer személlyel dolgoztak együtt a LEK szakemberei. Megfordultak a térség oktatási intézményeiben, tartottak előadásokat, rendszeresen szerveztek relaxációs foglalkozásokat, illetve egyéni tanácsadáson is segítették a hozzájuk fordulókat.

Megtudtuk, hogy a Parádfürdői Állami Kórház együttműködési megállapodást kötött az önkormányzatokkal, a védőnői hálózattal, a Hatvani Tankerülettel, a Pedagógiai Szakszolgálattal s több civil szervezettel. A LEK munkatársai visszatérő vendégek voltak a térségi óvodákban, általános iskolákban, közművelődési intézményekben is.

A parádfürdői kórház Lelki Egészségközpontja sok rászorulót ért el
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Korábban a táplálkozás, a mozgás és a lelki egészségvédelem terén értek el jelentős sikereket a szakemberek. Az elmúlt hónapokban megkülönböztetett figyelmet fordítottak a gyermekeket nevelő családokra, melyeknek tagjait az intézményekben, munkahelyeken s a települési rendezvényeken érték el.

A lelki egészségvédelem leggyakoribb témái a stresszcsökkentés, a családi élet kérdései, illetve az okoseszközök túlzott használatának káros következményei voltak. A gyerekek számára foglalkozássorozatot fejlesztettek ki, ebbe elsősorban a nyolcadik osztályos diákokat igyekeztek bevonni. A tematikában szerepelt az egészséges értékrend és jövőkép kialakítása, a pénzgazdálkodás alapjainak megismerése. Voltak a reális testképet és önértékelést építő előadások, a családi és párkapcsolati kérdéseket érintő beszélgetések.

Az okoseszközök túlzott használatának kockázataira az érzékenyítő munkában saját fejlesztésű információs anyagot, tematikus hírlevelet és szóróanyagot készítettek. A tervek szerint a közeljövőben az országos LEK-hálózat is bekapcsolódik majd ebbe a munkába, így a prevenció még hatékonyabb lehet.

Az összegzésből kiderül, különösen fontos volt, hogy a legkisebb gyermekeket nevelő szülőket is elérjék. Tematikus előadásokkal, személyre szóló tanácsadási lehetőséggel igyekeztek támogatni az édesanyákat a családi élet, a gyermeknevelés őket érdeklő kérdéseiben.

Kiemelten foglalkoztak a stressz csökkentésével is. Az ezzel kapcsolatos csoportos foglalkozásokat, egyéni tanácsadást sokan igénybe vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában