Állatvilág

2020.01.09. 20:00

Saját területükön videózhatták le a bükki farkasfalkát

Nyolc tagból álló farkasfalkát videóztak le a közelmúltban a Bükk területén.

Heol

Nyolc, láthatóan életerős, egészséges tagból álló farkascsaládot sikerült videóra vennie egy túrázónak január 6-án a Bükkben, Ómassa település közelében - írja a Mandiner.

Az őshonos szürke farkas fokozottan védett fajnak minősül Magyarországon. Egyedei általában rejtőzködő életmódot folytatnak, az ember közelségét kerülik. A farkas az emberrel szemben alapvetően nem agresszív, találkozáskor lehetőség szerint a menekülést választja, ezért félni nem kell tőle, de fontos, hogy tartsuk meg a megfelelő távolságot.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense kérdésünkre elmondta a videón szereplő farkasok által bejárt terület nagy valószínűséggel a territóriumuk egy része, így a Bükk területéről egészen a Bükk aljáig is láthatjuk őket.

A szakember arra is kitért, amennyiben kirándulás alkalmával találkozunk farkasokkal, semmiképp nem szabad őket zavarni és magunkhoz csalogatni, mivel annak beláthatatlan következményei is lehetnek. A felnőtt példányok elmenekülnek ha embereket észlelnek, a fiatal farkasok viszont kíváncsiak lehetnek.

2019 januárjában számoltunk be arról, hogy kameracsapdákkal próbálták felmérni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén megtelepedett farkasok létszámát a szakemberek. Bár a felmérést az időjárási körülmények meghiúsították, az évek alatt felhalmozódott megfigyelési adatokból számos érdekes következtetés látott napvilágot.

Gombkötő Péter portálunknak korábban elmondta, hogy a Bükkben kihelyezett kamerák óriási mennyiségű anyagot termelnek és mutatta a képkockákat, melyeken a faj példányai alapvetően éjszaka aktívak, de az ember által kevéssé járt területeken olykor nappal is fesztelenül mozognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában