egészségügy

2020.02.05. 14:00

Egyelőre Heves megyében is fennakadásokat okoz az e-recept

Bevezették már az elektronikus vényeket, de sok a kérdés velük kapcsolatban. Mit kell tudni az e-vényről? Ki válthatja ki az e-receptet? Tavaly év végéig volt kötelező az orvosoknak felírási igazolást nyomtatni az e-recept mellé, ahogy ez megszűnt, sorra hallani akadozásokról és félreértésekről a gyógyszer kiváltásakor.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

– Sajnos ez a változás sem megy zökkenőmentesen. Előfordul, hogy a betegeknek az orvosuk a kérésükre sem adott felírási igazolást, illetve olyan nyomtatott tájékoztatót kaptak, amely az előírásoknak nem felel meg. Annak ellenére, hogy az orvosi vényíró program Felírási igazolás fejlécet nyomtatott rá, arra így gyógyszer nem ­adható ki. Zavart okoz az is, hogy a meghatalmazás lehetősége sem hozzáférhető – ­részletezte dr. Sebők László, az egri ­Király Gyógyszertár vezetője.

A hivatalos honlap szerint, amikor a doktor ­kiállítja a receptet, az egy rendszerbe, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhőjébe kerül. A papíralapú igazolás nélkül egy egyszerű taj­kártya, személyi igazolvány kombinációjával vagy elektronikus személyi igazolvánnyal kiváltható a felírt készítmény. Viszont, ha a ­hozzátartozója gyógyszerét váltaná ki, azt csak és kizárólag igazolással teheti az állampolgár. Nincs kivételes eset, még akkor is szükség van rá, ha mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen a rokon.

A 14 éven aluli betegeknek még automatikusan kinyomtatják, mindenki másnak jeleznie kell az orvosnak, hogy szükség lesz a papírformára.

– Kiskorú esetében 2020-tól is mindenképpen kell felírási igazolást adnia a kezelőorvosnak, hiszen ők egyedül nem válthatják ki az orvosságaikat – mondta a gyógyszertár vezetője. – Mindenkinek érdemes kérnie ezt az orvostól, aki tudja, feltehetően nem ő megy a patikába, hanem mást bíz meg vele. Ugyanez érvényes a fekvőbetegekre vagy az otthonokban élőkre is, akik nem járnak ki az intézményekből. Az átvevő személy ugyanis aláírásával jelzi a felírási igazoláson, illetve a gyógyszertárban nyomtatott kiadási igazoláson a jogos átvételt. Ez az ember bárki lehet.

Egy sarudi nő – aki kérte a nevének mellőzését – arról beszélt, sokan azt hiszik, a hagyományos recept már nem is létezik, és ismer olyat, aki emiatt napokig vonakodott a felíratástól.

– A szomszédos ­település patikájában várakozva is tanúja­ voltam néhány jelenetnek – magyarázta. – Az idősek könnyen félreértenek dolgokat, sokszor hiányzik a ­kellő háttér-információ a változások megértéséhez, ám ez nem csak rájuk igaz. Nem tartom jó ötletnek, hogy e-receptet olyanoknak írjanak fel, akik a saját igazolványaikat sem tudják megkülönböztetni. Több, közel tízperces vitát hallgattam végig arról is, hogy az előttem álló hölgy egyébként nagykorú gyermeke márpedig nem fog várandósan eljönni a neki felírt készítményért. A hozzátartozó addig nem akart elmenni, amíg meg nem kapta a gyógyszert. Ez mindenkinek kellemetlen és rengeteg idő.

Pillanatkép a Király Gyógyszertárból. A tájékozott betegek elkerülhetik a fennakadást Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nem kap zöld utat az sem, aki a rokona személyijével és tajkártyájával próbálkozik, hiszen ezek csak a birtokosukat igazolják.

– Így senki sem tud vissza­élni mások adataival, hozzá­jutni mások gyógyszereihez. A rendszer minden beteg személyiségi jogait védi. Lenne arra mód, hogy meghatalmazást előzetesen rögzítsenek a rendszerben. Ez a páciens közreműködésével, formanyomtatvány kitöltésével, elektronikusan vagy kormányablaknál személyesen elkészíthető és visszavonásig érvényes. Ám ennek rendszere még nem indulhatott el, mivel a szabályozása még folyamatban van – hangsúlyozta a szakember.

Előfordult, hogy lelassult a rendszer

A betegek közül van, aki a kommunikációt hiányolja, mások szerint nem mindenkinél válik be az e-recept. Főként az idősek körében vannak félreértések. Az e-recept már korábban is okozott fejtörést a pácienseknek és a gyógyszerészeknek. Január második hetében például annyira lelassult a rendszer, hogy nem tudtak azon keresztül orvosságokat kiadni a patikák. Ilyen esetekben természetesen régi típusú vényt állítanak ki az orvosok, a korábban kiadott e-receptek kiváltásával viszont bajban vannak a betegek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában