szomszédviszály

2020.02.08. 07:00

Zavarta a szomszédot az ugatás, elaltatta kutyáját az egri gazda

Kutyaugatás, hangos zenehallgatás, éjszakába ­nyúló kopácsolás – csak egy pár példa arra, amikkel a szomszédok egymás idegeire mennek. Gyakran ezek a helyzetek olyan feszültséget szülnek, melyeket nem sikerül egymás közt békésen elintézni. Elmérgesedett helyzetekben érdemes inkább segítséget kérniük a vitás feleknek.

Gidai Zsanett

Forrás: Shutterstock

Egészen elképesztő hír látott napvilágot az interneten. A közösségi oldalon kértek segítséget egy kutya megmentéséhez, a posztban ugyanis az állt, hogy az ebet elaltatja a saját gazdája, mert a szomszédot zavarja a folytonos ugatás. A frissített bejegyzésből pedig kiderült, hogy a felajánlott segítségek ellenére a jószágot örök álomba segítették. ­Lázár Leventétől, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, az ügyben az Egri Rendőrkapitányságon állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen.

Nem kellene pedig, hogy idáig fajuljanak a vitás esetek. Az egri polgármesteri hivataltól kértünk tájékoztatást arról, hogy mit lehet tenni, ha elmérgesedik a helyzet.

Az állattartás, illetve az abból fakadó zajhatás ­sokrétű probléma, mindig az adott konkrét esetben lehet eldönteni az eljárás fajtáját, mivel ebben az esetben birtokvédelmi és állatvédelmi eljárás is indítható, és a döntés sok mérlegelendő körülménytől függ. Talán nyilvánvaló, hogy az ebet nem tilthatjuk el az ugatástól, ebben az esetben az állattartás körülményei vizsgálandók ki, azaz, hogy mi lehet az oka az eb hangos viselkedésének – írták.

Sokan fordulnak a polgármesteri hivatalhoz birtokvédelmi kérelemmel akkor is, ha a szomszédból átnyúlnak ágak, építmények, esetleg korábban jogszerűen biztosított bejárás, behajtás akadályozása esetén. A szemetes szomszéd ellen a hulladékról szóló törvény és végrehajtási kormányrendelet, állattartási ügyekben a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelet alapján jár el a hivatal. Ezenfelül a közösségi együttélésről szóló helyi rendelet is több olyan magatartásformát szabályoz, melyek megvalósulása esetén eljárást indít a jegyző.

– Az eljáró hatóságot a zavarás mibenléte dönti el, de amennyiben a lakosok bejelentésükkel a jegyzőhöz fordulnak, úgy a jegyző által kijelölt szakiroda első lépésként megvizsgálja, hogy van-e hatásköre az adott ügy elbírálására. Hangoskodással járó zavarás esetén például csendháborítás miatt a szabálysértési törvény alapján a járási hivatal jár el. Míg a közös tulajdonban lévő tető, csőrendszerek meghibásodása, beázás, csőtörés esetén a hibaelhárítás a közös képviselő hatásköre, a kártérítési igényeket pedig – ha nincs megegyezés – polgári peres úton rendezhetik a felek. Ha a jegyző megállapítja hatásköre hiányát, akkor a panaszt átteszi a hatáskörrel rendelkező hatósághoz – közölte az egri hivatal álláspontját Pócsik Attila koordinációs referens.

Fontos tudni, hogy a birtokvédelmi eljárásra más, speciális szabályok vonatkoznak: az eljárás illeték lerovása mellett kérelemre indul, és a kérelmezőnek csatolnia kell a rendelkezésére álló bizonyítékokat, a jegyzőnek bizonyítási eljárás lefolytatására nincs jogosítványa. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a benyújtott kérelemben foglaltak mégsem birtokvédelemben elbírálható magatartások, úgy ebben az esetben nem áttétel, hanem elutasító határozat születik, közölte a hivatal.

A társasházak szabályozhatnak

Előfordulhat akár az is, a szomszéd meg akarja tiltani, hogy valaki cigarettára gyújtson a saját erkélyén. Az egri polgármesteri hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy az erkélyen dohányzást tiltó kérelem még nem érkezett hozzájuk. Így gyakorlatról ebben az esetben nem beszélhetnek, de álláspontjuk szerint a jegyző nem tilthatja meg senkinek, hogy az erkélyén cigarettázzon.

Fontos tudni társasház esetében azt is, hogy sok problémát elkerülhetnek a lakók, ha az ingatlan szervezeti és működési szabályzatában rögzítik egyebek között az állattartás feltételeit, így megelőzendő a problémákat, vitákat. Ha pedig valaki csendháborítást tapasztal, akkor bejelentést tehet a rendőrségen. Ilyen esetekben az intézkedő rendőr az adott esettől függően jogi felvilágosítást ad, figyelmeztet, vagy feljelentést tesz az elkövetővel szemben – tájékoztatott a Heves megyei főkapitányság.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában