Csernus doki szerint pánik helyett legyünk pozitívak

A koronavírus-járvány nemcsak fizikai, de mentális egészségünkre is nagy hatással van még akkor is, ha nem fertőződünk meg. Az ország egyik legismertebb pszichiátere, dr. Csernus Imre szerint a pozitív gondolkodás elengedhetetlen a jelenlegi szituációban.

Heol

Budapest 20141117 Vegyes 2014 ősz Csernus Imre pszichiáter

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Mirkó István

Csernus Imre nevét talán mindenki ismeri, hiszen ő az a pszichiáter, aki közszereplővé, amolyan különc médiasztárrá is vált. A mostani járványhelyzetben hasznos tanácsokkal, mélyen szántó, elgondolkodtató mondataival mindenkihez szól.

A veszélyhelyzet elrendelése után négy nappal videóposztban üzent az embereknek gyertyafény mellett a noszvaji lakásából.

– Olvasom az olaszországi meghaltakról a cikkeket. Már olyan régóta vagyok orvos. Láttam életet és halált, és szinte a halálból életet. Éljünk szívvel-lélekkel. Ha elfogadjuk, hogy meghalhatunk, onnantól kezdve elkezdhetünk fullosan koncentrálni. Ez a gyertya pedig azokért ég, akik elmentek – fogalmazott.

A pszichiáter szerint a legtöbben a bizonytalantól, az ismeretlentől félünk, a pánik és a szorongás pedig azokon is eluralkodhat, akik nem betegek.

– A félelem egy nagyon rossz dolog, mert az embernek a gondolatát, a hangulatát görcsössé teszi. A pozitív hangulatát megszünteti – vázolta az egyszerű egyenletet dr. Csernus a TV2 riporterének.

– A járvány nem csak a felnőttekből, hanem a gyerekekből is kiválthat negatív érzelmeket. Ezért nagyon fontos, hogy őszintén és sokat beszélgessünk velük. A gyerekek érzik a felnőttekben felgyülemlő feszültséget, ezért sokkal fontosabb az őszinte kommunikáció. A félelem mindig jelen van az ember életében, a lényeg az, hogy egy adott helyzetben kezelni tudjuk azt – mondta.

– Adott helyzetben az optimista hozzáállás elengedhetetlen, és ez most bizony megméretteti az egész magyar mentalitást és közösséget is, mert általában a fekete dolgokat látjuk – fogalmazott.

– A mostani helyzetben a legtöbb ember görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy úristen, vége lesz a munkámnak, és akkor mi lesz velem? Mi lesz? Hát valami új! Különösen hogyha nem szeretem, ha meg szeretem a munkámat és vége lesz, mert úgy adódik? Semmi baj, ugyanezzel a lendülettel megyek tovább. Ilyen egyszerűek a megoldások. És ezek csak a fejünkben történhetnek meg – tette hozzá.

A belső feszültség és a szorongás csak pozitív gondolkodással, sok nevetéssel győzhető le. Ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy a jó dolgokra figyeljünk, vallja a doktor, aki szerint a legfontosabb minden helyzetben, hogy szeressük és elfogadjuk magunkat, szívvel-lélekkel éljünk jóban és rosszban is.

Borítókép: Mirkó István/Nemzeti Sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában