Egy emberként mozdult meg Heves megye a bajban

Az elmúlt napokban nem tétlenkedtek a civil szervezetek sem. Naponta mérlegelnek, hol és milyen módon segíthetnének a környezetükben élő rászorulóknak. Az emberek hálásak minden gesztusért.

Barta Katalin

A Béke-telepi akciócsoport tagjai a szabadban egyeztettek a a hét végén teendőkről

Forrás: beküldött

Ingyenes szolgáltatásokkal, azonnali krízis-segítséggel, maszkok varrásával, önkéntes munkával segítik a lakosságot a civil szervezetek számos településen. Úgy tudnak hatékonyan dolgozni, ha mások is melléjük állnak.

Egerben a SZETA (Szegényeket Támogató Alapítvány) szervezésében a múlt pénteken a Béke-telep Akciócsoport tartott megbeszélést, melyen részt vett Farkas Attila önkormányzati képviselő, a szociális bizottság elnöke. Farkas Zsuzsannától, a szervezet elnökétől megtudtuk, leginkább a koronavírus-járvány okozta problémákról és a segítés lehetőségeiről egyeztettek a Béke út 60. szám alatti intézményük udvarán.

– Az Egységben a Városért Egyesülettől 250 ezer forintot kaptunk, amelyet alapítványunk kiegészített. Ebből az összegből az akciócsoport döntése alapján 37 kisgyermekes családnak jutott, a pénzt egy felnémeti kisboltban költhetik el élelmiszerre, tisztálkodási és takarítószerekre hétfőtől. A családok a hét végén kapták meg az erről szóló értesítést. E héttől két-három tagú kiscsoportokban segítjük a digitális oktatás akadályait leküzdeni, illetve megkönnyítjük az online tananyaghoz hozzáférést. Az óvodáskorúak foglalkoztató csomagokat kapnak színezőkkel, kifestőkkel, ceruzákkal és kisebb játékokkal – tájékoztatott a szervezet vezetője.

A Béke-telepi akciócsoport tagjai a szabadban egyeztettek a a hét végén teendőkről
Fotó: beküldött

Számítanak mindenki segítségére! Szükségük lenne pelenkára, lázmérőre, élelmiszerre, fertőtlenítő szerekre, játékokra, színes ceruzákra, foglalkoztató füzetekre, fénymásoló papírra. Jól jönne néhány okostelefon az információ eléréshez és a digitális tanuláshoz, mert bizony a város ezen részén nem mindenkinek van ilyen eszköze. A wifi kódot már korábban nyilvánossá tették, arra bárki rácsatlakozhat.

A hét végén is sokat dolgozott a Béke-telep Akciócsoport. Felmérték többek közt, hogy kik kérnek ebédet az Ételt az életért Alapítványtól, kiadványt juttattak el a családokhoz a koronavírus-járványról. Elmondták azt is, hogy március utolsó napjától a SZETA-házban díjmentesen lehet fürödni és mosni.

A Recskért Hórukk Egyesület tagjai is alig pihennek ezekben a napokban. A szervezet önkéntesei két hete bevásárolnak, gyógyszert váltanak, postát intéznek, maszkokat varrnak, és ellátják a környék önkormányzatait valamint a településen dolgozókat is.

– Itt vagyunk, tesszük a dolgunkat, dolgozunk – tájékoztatott Vas Imre Zsolt, a szervezet vezetője.

Bodonyban a napokban lepedőket gyűjtöttek, s azokat a község polgármestere, Vince János szállította el Recskre az egyesületnek. A tervek szerint azokból maszkot varrnak a bodonyiaknak, a felesleget pedig szétosztják az az egészségügyben dolgozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában