Több helyen is vizsgálják az otthoni munkavégzés lehetőségeit Hevesben

Megkérdeztünk néhány önkormányzatot, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen intézkedéseket vezetnek be a hivatalokban, bevezetik-e az otthoni munkavégzést. Egerben közleményt is kiadott Mirkóczki Ádám polgármester, amelyben arra kéri az egrieket, hogy akinek lehetősége van arra, hogy munkáját otthonról végezze, az kérvényezze ennek lehetőségét munkáltatójánál.

Tóth Balázs

A polgármesteri hivatal irodái korlátozottan fogadják az ügyfeleket, csak halaszthatatlan ügyekben keressék föl őket személyesen. A hivatal minden dolgozója, akiknek a feltételeket biztosítani tudják, hétfőtől otthoni munkarendben dolgozik majd. Mivel zárva lesznek a bölcsődék, óvodák és iskolák, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy azon szülők számára, akik az egészségügyben vagy más közszolgálatban dolgoznak, hol, hogyan és milyen feltételekkel tudják biztosítani gyermekeik felügyeletét szükség esetén.

Hatvanban hétfőtől mérik föl, hogy milyen lehetőségeink vannak az otthoni munkavégzésre, tudtuk meg Jagodics Milán kabinetfőnöktől. Az önkormányzat eddig is kiemelten kezelte a járványügyi helyzetet, több olyan döntést is hoztak, amelyek a védekezést szolgálták, például kézfertőtlenítőket és felületi fertőtlenítőszereket adtak az oktatási intézményeknek. A városi rendezvények közül csak a Munkácsy-kiállítást tartják meg.

A kis önkormányzatoknál eltérő döntések

Ostoroson az önkormányzat arról értesítette a helyieket, hogy a polgármesteri hivatal ügyfélfogadása határozatlan ideig szünetel. Halaszthatatlan ügyek esetén telefonon és e-mailben állnak a lakosok rendelkezésére. A dolgozók egyébként otthonról is dolgozhatnak. Szilvásváradon egyelőre nem terveznek hasonló intézkedést. Szaniszló László polgármester elmondta, nem is biztos, hogy minden megoldható otthonról, a banki rendszerek, anyakönyvi gépek, ASP, helyhez vannak kötve. Nálunk jelenleg minden a megszokott rendben folyik. Megtették a szükséges lépéseket, fertőtlenítenek, a honlapon informálják a lakosságot, de nem akarnak pánikot.

Tekintettel arra, hogy nem tudják, hogy a vírus kifutása mennyi ideig tart és milyen erőforrásokat igényel az önkormányzattól, felülvizsgálják az összes önkormányzati beruházást, hogy minden lehetséges forrás a rendelkezésre álljon a vírushelyzet kezelésére. Azon beruházásoknál, amelyeknél ez a műszaki szempontok szerint lehetséges, a kivitelezési munkákat eltolják az év második felére.

A hivatalban szigorítják az ügyfélfogadási rendet. Kizárólag délelőtt lehet ügyeket intézni a polgármesteri hivatalban, és csak annyian tartózkodhatnak majd az ügyféltérben, amennyi ügyintéző ott dolgozik. Továbbá a szociális és az adóügyeket is az ügyfélszolgálaton lehet majd intézni az eddigiektől eltérően. Az óvodákban, bölcsődékben rendkívüli szünetet rendeltek el. Az iskolai tornatermekben pedig minden egyesület edzését, és a sportprogramokat felfüggesztik.

Azon területeken, ahol a jogszabályi háttér megengedi, törekszenek az otthoni munkavégzés biztosítására. Tesztelik az informatikai rendszert, hogy az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően mely munkaállomásokon lehet távmunkát végezni.

Rendkívüli ügyfélfogadási rend az Agrárkamaránál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minimálisra csökkenti a személyes ügyféltalálkozások számát, ezért hétfőtől a falugazdász-hálózatánál rendkívüli ügyfélfogadási rendet vezet be. A falugazdászok csak meghatározott, kijelölt irodákban (Heves megyében hét irodában, Pétervásárán, Szilvásváradon, Egerben, Hatvanban, Gyöngyösön, Hevesen és Füzesabonyban) lesznek jelen, és nem látogatnak ki az ügyfelekhez, de telefonon és e-mailben rendelkezésre állnak, az ügyfélszolgálat pedig ingyenesen hívható, a +36 80 900 365-ös zöldszámon. Emellett a NAK vezetősége a fővárosi és a megyei igazgatóságokon dolgozó munkavállalók számára otthoni munkavégzést rendel el. Az intézkedések – a vírushelyzet függvényében – április 6-ig, az egységes kérelem beadási időszakának kezdetéig tartanak.

Folyamatosan frissülő cikkünkben minden fontos információt megtalálnak a vírus elleni védekezés kapcsán hozott, Heves megyei döntésekről.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában