gyűjtés

2020.03.07. 09:26

Várják a régi kincseket a noszvaji skanzenbe

A Dobó István Vármúzeum és a noszvaji önkormányzat néprajzi gyűjtést szervez a készülő Mátyás ­téri skanzen berendezéséhez.

M. H.

Reméljük, sok kincs lapul a padláson, pincében, most kerülhetnek méltó helyükre mindnyájunk ­örömére, büszkeségére – ezzel a felütéssel szólítja meg a helybelieket a felhívás.

A Dobó István Vármúzeum és a noszvaji önkormányzat néprajzi gyűjtést szervez a készülő Mátyás ­téri skanzen berendezéséhez. Ott a tervek szerint a ­noszvaji hagyományos mesterségek, így például a szőlőtermesztés, borkészítés, gyümölcsaszalás, kőfaragás, „hátyi fonás” vagy éppen a szilvalekvárfőzés és a kemencés sütés szokásait és eszközeit tárják föl.

A lelkes szervezők a szőlőfajtákról készült családi feljegyzéseket, a kapákat, konyhapolcokat is elfogadják, akárcsak a vizespadot, stelázsit, tepsiket, faragószéket, vonókést, a kőbányászat, kőfaragás, a kovácsműhely hagyományos eszközeit.

A padláson fellelhető kincsekből várnak minél többet, hogy sokrétű lehessen a tárlat. Jelentkezni a község könyvtárában lehet, az érdeklődőkkel személyesen is felveszik a kapcsolatot.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában