A hulladékszállításban nem okoz fennakadást a járványhelyzet

A koronavírus-járvány miatt számos megszokott dolog megváltozott, de egy biztos, a hulladékszállításban nem lesznek fennakadások. Csupán pár változás lépett életbe a megyei hulladékgazdálkodási szervezeteknél.

Gidai Zsanett

Fotó: Daniel Beran

Az elmúlt egy hónapban számos területen megváltozott az életünk. Elég sokan megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. Azonban vannak olyan ágazatok is, ahol nincs lehetőség a távmunkára. Az orvosok, eladók, tűzoltók és rendőrök mellett a kukásautókon dolgozóknak is minden nap helyt kell állniuk, a koronavírus-járvány ellenére is. Ezért elindult egy kezdeményezés, amely arra kér mindenkit, hogy integessen a kukásautókon dolgozóknak.

– Ők is azok közé tartoznak, akiknek a munkája fontos, hiszen nekik minden nap – ha kell, akár hétvégén is – be kell menniük dolgozni. Ők azok, akik sorra járják az utcákat és ürítik a kommunális és a szelektív edényzeteket, elvégzik az éppen aktuális hulladékszállítási feladatokat – áll a felhívásban.

A térségi hulladékgazdálkodók több korlátozást is bevezettek, hogy megóvják a szolgáltatásaikat igénybe vevők egészségét. A munkavállalóik védelmében pedig számos szabályt hoztak, hogy a hulladékszállítás továbbra is gördülékenyen menjen.

Több olvasónkban is felmerült a kérdés, hogy a kormány által bevezetett korlátozás a szemétszállítást befolyásolja-e valamiképpen. Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számos intézkedést hozott, hogy a lakosság és a munkavállalók egészségét is megóvja, s a járvány terjedését is megakadályozza.

– Követve az országos előírásokat és ajánlásokat, a járványügyi helyzetre figyelemmel társaságunk is törekszik a személyes kontaktusok minimalizálására – tájékoztatta a Heolt a cég vezetése.

– Ezért ügyfélszolgálatunkon a személyes ügyfélfogadást ideiglenesen felfüggesztettük. Telefonon, postai úton és e-mailben, illetve a honlapunkon elérhető formanyomtatványok kitöltésével biztosított az elérhetőségük. A lomtalanítás és a lakossági hulladékgyűjtő udvar igénybevétele átmenetileg nem lehetséges. Minden egyéb házhoz menő szolgáltatásunk, a kommunális-, szelektív-, zöld- és üveghulladék elszállítása a megszokott rend szerint zavartalanul történik.

Ahhoz, hogy a szemétszállítás gördülékenyen mehessen tovább, a dolgozóknak is szigorúbb előírásokat kell betartaniuk. Az irodai munkavállalóik ügyeleti rend szerint dolgoznak, elsősorban otthoni munkavégzés keretében, illetve az irodaépületben. A gyűjtőjáratokon a kollégáik részére folyamatosan biztosítják a védőeszközöket, a maszkot, a kesztyűt, a kézfertőtlenítő-szert, s fertőtlenítik az autóikat, valamint az irodáikat is.

A csoportos eligazításokat és értekezleteket határozatlan időre felfüggesztették, a kollégák egymás után ütemezetten veszik fel reggel a munkát, illetve megkértek mindenkit a személyes kontaktus mellőzésére a maguk és a többi munkavállaló érdekében.

Kíváncsiak voltunk, hogy ha olyan nagy számú megbetegedés lépne fel az Egri Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, amely már veszélyezteti a munkát, milyen lépéseket tennének?

– Mindent megteszünk, hogy ilyen eset ne forduljon elő. Jelen helyzetre tekintettel pandémiás tervet készítettünk, melyben számba vettünk minden körülményt és felkészültünk a szolgáltatásunk szükséges színvonalon történő ellátására vész esetén – hangsúlyozták a társaságnál.

Tavasszal a lomtalanítási időszak is elindul, ám az egri cég március 18. óta nem vesz fel lomtalanítási igényt. Hogy ez a lehetőség mikor tér vissza, erre a vezető azt a választ adta, hogy mihelyst elmúlik a járvány, azonnal visszatér minden a megszokott rendes kerékvágásba. Erről természetesen tájékoztatják a lakosokat a honlapjukon és a Facebook-csoportjukban is.

A hulladékudvarok is bezárták a kapuit, így jelenleg nincs lehetőség szemetet leadni. A társaság úgy véli, a zavartalanul működő házhoz menő szolgáltatásaik a szemétszállítási igényeket kielégítik. Kérik a lakosságot, hogy fogadják meg az országos ajánlásokat, előírásokat, ne vállaljanak felesleges kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában