Csökkent a használt autók eladási ára Heves megyében

A használtautó-kereskedők bevételei országosan legalább 75 százalékkal esnek vissza a koronavírus-járvány miatt – közölte a JóAutók.hu kedden, saját felmérése alapján. Körbejártuk, mi a helyzet megyénkben, illetve egyéb szolgáltatókat is kérdeztünk.

Sz. K., Sz. M. L.

Munka a Kistályai úti Gumibörzénél.

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Magdus Csaba, az egri Gumibörze Kft. tulajdonosa a Heol kérdésére elmondta, már javában zajlik a nyári gumik cseréje, a megyeszékhelyről és környékéről is sokan keresik fel a szervizet.

Tavaly áprilisban az autótulajdonosok fele már gondoskodott arról, hogy nyári gumira váltson. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt viszont idén kevesebben mentek, jelenleg negyven százalékkal kevesebben használják gépjárművüket.

– Minimális sorban állás most is tapasztalható, az ellátás továbbra is a megszokott színvonalon zajlik. Az árakról elmondható, hogy a gazdasági körülmények miatt öt-nyolc százalékkal megemelkedtek – fogalmazott Magdus Csaba. Ismertette, a kisebb teljesítményű autók esetében ilyenkor nem veszélyes, ha még téli gumival közlekednek. Ennek ellenére azért május közepéig érdemes lecseréltetni azokat.

– Még nem késett el vele senki, hiszen reggelente elég hűvös az idő. Ha valaki most szeretne nyári papucsot rakatni az autójára, azoknak találunk időpontot akár aznap, vagy másnapra – tette hozzá. Az őszi gumik cseréjéről elmondta, az egy sokkal keményebb időszak, hiszen akkor havazás esetén veszélyes nyári abroncsokkal közlekedni az utakon, például Noszvaj, Sirok vagy Ostoros felé.

Gumicsere a Kistályai úti Gumibörzénél. Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Eladni és venni is kevesebben akarnak

Magyarország legnagyobb online, használt autókkal foglalkozó portálja a Heol kérdésére elárulta, hogy a koronavírus járvány a vásárlási kedvet is nagyban befolyásolja. Míg február 5-e és március 13-a között naponta átlagosan 3500 autót hirdettek meg, addig március 14-e és április 19-e között már csupán átlagosan 2540 hirdetés került a használtautó.hu oldalára. Ez huszonhét százalékos visszaesést jelent.

Heves megyében valamivel kevésbé érződik az eladásra szánt járművek számának csökkenése. Február 5-e és március 13-a között átlagosan 107, míg április 19-ig már tizenkilenc százalékkal kevesebb, vagyis 87 hirdetést adtak fel napi átlagban. Torpanást nem csupán a kínálatban, de a vásárlási kedvben is tapasztaltak jócskán.

– A kereséseknél az említett időszakokat összevetve huszonnyolc százalékos csökkenést látunk, azaz a napi átlagosan 1,2 millió keresés 860 ezerre csökkent – írták megkeresésünkre.

A személyautó hirdetési állomány ugyanakkor lényegében nem változott, ez a szám két hónapja és most is 110 ezer környékén áll. Csökkent viszont, még ha csak minimálisan is a gépjárművek átlagára. Míg február eleje és március közepe között a személyautóknál ez 2 millió 657 ezer 846 forintos átlagra jött ki, ugyanakkor az utóbbi dátumtól április 19-ig ez már csak 2 millió 424 ezer 626, vagyis kétszázezerrel kevesebbet kérnek most arányaiban a piacon egy személyautóért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában