Két forgatókönyvet vázolt Müller Cecília a vírus jövőjével kapcsolatban

Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján a Heves Megyei Hírlap és a Heol.hu kérdésére arról is szó esett, miként fog viselkedni a koronavírus a korlátozások feloldása után.

Heol

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján válaszoltak a Heves Megyei Hírlap és a Heol.hu azon kérdésére: látnak-e esélyt arra, hogy a korlátozások feloldása után egy második hullám veszi kezdetét a járványban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy nyilatkozott: sokakat foglalkoztat e kérdés azért, mert ez egy új vírus. Nem találkozott még vele a világ, ezért tudott pandémiát, világjárványt okozni. Kiemelte: sokan kutatják, hogy milyen módon fog viselkedni ez a vírus a jövőben.

– Sokak szerint lesz egy második hullám, ami sokkal enyhébb lefolyású lesz mint ez – tette hozzá Müller Cecília, s elmondta: a szakemberek szerint ha a vírus sokakat megfertőz, veszít a megbetegítőképességéből. – Ez az egyik variáció. A másik variáció, hogy úgy fog viselkedni mint az influenza. Valószínűleg szezonálisan ismét felbukkan, de már nem ilyen veszélyes formában, vagy pedig alkalmazkodik a többi, korábban ismert koronavírushoz és beépül az átlagos kórokozók közé. Ezen forgatókönyvek bármelyike elképzelhető a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában