Többeknek is nehézséget okozott a készpénzmentes jegyvásárlás Heves megyében

Hidegzuhanyként érte azokat a vidéki tömegközlekedőket a hír, akik kevésbé jártasak a modern technika használatában, hogy március 23-tól megszűnik a készpénzmentes jegyváltás a buszokon. A Volán kéri, hogy csak az utazzon akinek valóban fontos, s ők tervezzenek és vásároljanak jegyet előre.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Egy petőfibányai olvasónk, – aki kérte, hogy nevét ne jelenítsük meg – elmondta, hogy számára nagy érvágás volt a készpénzmentes jegyvásárlás bevezetése.

– Ha a közeli városba szeretnék utazni, hogy ügyet intézzek és bevásároljak azt nem tudom egyedül megoldani. Van ugyan okostelefonom, de nem vagyok egy profi felhasználó, így a gyerekeim segítségére szorulok, ha jegyet kell váltanom. Ha hirtelen jön valami, ami miatt tömegközlekednem kell akkor pedig esélyem sincs. Igyekszem ezt megtanulni, hiszen tudom, hogy manapság egyre inkább elengedhetetlen, hogy alkalmazásokat tudjunk kezelni, de jó néhányan vannak – hatvanöt év alattiak is –, akiknek nincs a közelben a családja és egyedül nem tudják használni ezeket, vagy okostelefonjuk nincsen. Állandóan segítséget kérni pedig kellemetlen – magyarázza a hatvan éves hölgy.

Eleinte nem volt zökkenőmentes

Kazsu Attila, Abasár polgármestere is beszámolt némi fennakadásról.

– A visszajelzések és helyi hírek alapján azt hiszem, hogy nálunk általánosságban az volt gond, hogy új volt sokaknak az elektronikus vásárlás és a kezelőfelület is, így nem megfelelő útvonallal, vagy nem a kívánt megállóig vásárolták meg a jegyeket. Ezt segítséggel meg tudja tanulni akinek szüksége van rá. Viszont a kezdeti nehézségeken túl, azt kell, hogy mondjam polgáraink többségének tetszett, hogy van ilyen lehetőség, sőt örömmel használják. Ez a jövőben is megkímélheti majd a sorbanállástól azokat akik tömegközlekednek – fogalmazott a polgármester.

Az utasok érdeke is az új rendszer

A fentiekről érdeklődtünk a Volánbusz Zrt.-nél. A társaság a hasonló esetekre reagálva lapunknak kiemelték: az autóbuszon történő jegyvásárlás átmeneti felfüggesztésére az autóbusz-vezetők és az utasok, közvetetten a lakosság egészségének védelme érdekében került sor.

– Az intézkedésnek köszönhetően elérhetővé vált a készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol társaságunk a szolgáltató. Ebben a mindenki számára nehéz és rendkívüli helyzetben a bevezetett mobiltelefonos jegyvásárlás biztosítása csak az első lépés volt, folyamatosan dolgozunk a jegyértékesítési lehetőségek bővítésén. Jegypénztárainkban, viszonteladóinknál, automatáinkból és a volanbusz.hu weboldalon továbbra is megválthatók a menetjegyek – írják válaszukban.

Kérik, hogy tervezzenek előre

– Nem munkába járó utasainknak azt javasoljuk, hogy ebben az időszakban csak akkor utazzanak, ha nem számíthatnak családtagjaik vagy a települési önkormányzatok segítségére. Ilyen esetben azt kérjük, hogy előre tervezzék meg utazásaikat, és városi jegypénztárainkban elővételben vegyék meg jegyeiket – válaszolták arra a kérdésünkre, hogy mit tanácsolnak a bérlettel nem rendelkezőknek.

A jegyvásárlási lehetőségek kurtítása után a menetrend következett, hiszen a digitális oktatásra való átállással, az utasok jelentős része kiesett.

– Egyelőre ebben nem tervezünk újabb módosításokat, továbbra is a március 25-én bevezetett tanszüneti rend van érvényben – hangsúlyozta a társaság Kommunikációs Igazgatósága. A Volánbusz kéri, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges, és aki csak teheti, elektronikus úton váltsa meg jegyét és bérletét.

A buszok biztonságán dolgoznak

A Volánbusz az utasok és a dolgozók védelme érdekében folyamatosan bővíti a járvány elleni védekezés eszköztárát. A társaságnál életbe léptetett, soron kívüli higiéniai intézkedések fenntartása érdekében jelentős mennyiségű MOL Hygi kéz- és felületfertőtlenítő folyadékot rendelt a közlekedési társaság cég által gyártott új, fertőtlenítő hatású termékekből. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében szigorú biztonsági és higiéniai intézkedések mellett továbbra is szállítják azokat az utasokat, akik ilyenkor sem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, mert jelenlétük és munkájuk elengedhetetlen a létfontosságú szektorokban. A társaság jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy óvja utasai és autóbusz-vezetői egészségét, melyben nagy segítséget jelentenek a fent említett termékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában