A szezonalitás miatt is nő a munkanélküliség Heves megyében

Kevesebb munkanélküli részesült valamilyen ellátásban Heves megyében tavasz elején. A közmunka és a vírus is hatással van munkaerő-piacra.

Munkatársainktól

Márciusban jelentősen megugrott a munkanélküliség Heves megyében, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból, amelyet a szokásosnál két héttel később tettek közzé.

Február végétől március 20-ig országosan több mint 17 ezerrel többen, 281 ezren kerestek állást hivatalosan (áprilisra pedig 350 ezer fölé nőtt számuk), míg az egy évvel korábbihoz képest csak két és fél ezerrel volt több a munkanélküli.

A növekedésből jelentős részben kivette részét megyénk, hiszen Hevesben 12.600 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván a statisztikai zárónapon, pár nappal a koronavírus miatti korlátozások bevezetését követően. Számuk egy hónap alatt 1140-nel, januárhoz viszonyítva viszont 1700-zal gyarapodott, ez a növekedés viszont részben a szezonalitásból fakadt.

A korábbi években is megfigyelhető volt egy márciusi csúcspont, ekkor van ugyanis a közfoglalkoztatási programok fordulónapja. Ugyanakkor nem csak ez játszhatott közre a növekedésben, ugyanis a tavalyi és tavalyelőtti márciushoz képest is majdnem kilencszázzal többen kerestek munkát megyénkben.

Az előző évekhez képest viszont még jó volt a helyzet, 2016-ban és 2017-ben 15-16 ezer fölött volt ekkortájt a munkanélküliek létszáma. Érdekesség, hogy a pályakezdő munkanélkülieknél nem volt ilyen nagy mozgás, 949-en voltak idén márciusban, februárhoz képest 25-tel többen, de a tavalyi márciusi adatnál 28-cal kevesebben voltak.

Volt leépítés és felvétel is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisában szereplő cégjelentések alapján a legnagyobb létszámban dolgozókat alkalmazóknál a március eleji adatok nem térnek el jelentősen az április és május elejiekhez képest, legfeljebb hússzal több, illetve negyvennel kevesebb munkavállalóról számoltak be a társaságok, igaz, az esetlegesen a felmondási idejüket töltők valószínűleg még beleszámíthattak a létszámba.

Ezren lettek jogosultak álláskeresési járadékra, így 2300-an kaptak ilyen ellátást / Fotó: Shutterstock

Az általunk megnézett hatvanöt, általában legalább száz embert foglalkoztató cég közel felénél volt létszámcsökkenés, sok helyen 1-3 alkalmazottat bocsátottak el, a legtöbb esetben pedig tucatnyival kevesebben dolgoztak náluk május elején, mint márciusba belépve. A többi cégnél maradt a létszám, vagy még vettek is föl munkavállalókat.

Kevesebben kaptak ellátást

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusi adatai szerint február végétől március 20-ig 2619-en kerültek be álláskeresőként az adatbázisukba (ez a 2018-as értéket közelíti, a tavalyi hasonló időszakit háromszázzal meghaladja), 147-en először regisztráltak a munkaügyi központokban. A kilépők száma másfél ezer körül alakult, nőtt az év első hónapjához képest, és háromszázzal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Ezren lettek jogosultak álláskeresési járadékra, így összesen 2300-an kaptak ilyen ellátást, ami jelentősen meghaladja az előző két havit, viszont egy évvel korábban ötszázzal többen voltak jogosultak rá.

A hónap folyamán közel háromszázan pedig kikerültek ebből a körből közülük kettőszázan elhelyezkedtek, néhányan pedig más ellátási formát kaptak tovább. Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra 3600-an, álláskeresési segélyre 1240-en voltak jogosultak (összességében ugyanannyian, mint tavaly), néhányan jövedelempótlót, mások szociális segélyt kaptak.

Az új üres álláshelyek száma megközelítette a 2900-at márciusban, összesen pedig majdnem ötezer betöltetlen állásra lehetett jelentkezni. A hónap vége felé 2235 munkahely várt az elhelyezkedni akarókra, igaz, ennek többsége közmunka lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában