Az elszeparálódás, a bizonytalanság miatt nőtt a lelkisegély szolgálat forgalma

A COVID-19 vírushelyzet a lelkisegély-szolgálathoz befutó hívásokat is megsokszorozta. Megkérdeztük, milyen panaszokkal keresték meg őket, illetve szétnéztünk az újrainduló szakrendelések körül is.

Munkatársainktól

Fotó: Daniel Beran

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat Eger szakmai vezetője, Vári Orsolya a Heol kérdésére elmondta, összességében elmondható, hogy jelentősen megnövekedett a hívások száma.

– Ami teljesen egyértelműen érezhető és látható, hogy a jelenre irányuló bizonytalanság, a kétely, a szorongás a jellemző: a mi van most és mikor lesz ennek vége, mit tehetek most, mit nem. Valamint a jövőre irányuló kilátástalanság tapasztalható még: a hogyan tovább és mi lesz ezután. A hívásokban ezek jelentősen megvannak – fogalmazott, hozzátéve, súlyozva elmondható, hogy az időseknél inkább a saját egészségük féltése jelenik meg, és az elszeparálódásból adódó problémák. A fiatalabb korosztálynál pedig erősen jelen van az egzisztenciális bizonytalanság, hiszen sokan vesztették el a munkahelyüket, sokaknak csökkent a fizetése, és nem is látják hosszú távon pontosan, hogy miként lesz ezután.

Óvatosan indulnak a rendelések

A Parádfürdői Állami Kórház május 4-től az érvényben lévő miniszteri utasítás szerint a járóbeteg szakellátást és a diagnosztikai szolgáltatást a nem kifejezetten sürgős esetekre is kiterjesztette. Konkrét információt és szükség szerint időpontot a korábban is ismert számon kérhetnek a betegek. A kórház megbízott főigazgatója Dr. Stumpfné Dr. Rabóczki Anita arról is tájékoztatta az érintetteket, hogy első körben lehetőségük van a betegeknek, hogy telefonon konzultáljanak a szakorvos kollégákkal a rendelési időben. Ehhez a diszpécser elkéri a beteg telefonos elérhetőségét. Ha a konzultáció során a szakorvos úgy ítéli meg, hogy személyes vizsgálatra van szükség, akkor a betegek időpontot fognak kapni.

Óránként maximum négy páciens látható el személyesen. Ha a pontos időpontra érkezés – például a buszok közlekedési miatt – nem tartható, lehetőség van arra, hogy a bejárat előtt, szél és esővédett helyen várakozzanak, az ott kihelyezett padokon. A két méteres távolságtartás benn a betegváróban, mind épületen kívül kötelező!

A bejáratnál a munkatársak fogadják a betegeket. Hőmérsékletet ellenőriznek, kérdőívet vesznek fel, alapvető védőeszközökkel látják el a betegeket és a szabadtéren várakozók bejutásának ütemét is szabályozzák. A radiológiai vizsgálatokra is időpontot kell egyeztetni Balázs Beátával. Fizikoterápiás és gyógytorna-kezelésekre járóbetegként még nincs lehetőség.

Gyöngyösön is óvják a pácienseket

A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban is indulnak a sportorvosi és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok. A héten már kérhető időpont ezekre a kórházban. Mindkettő esetében igaz, hogy óránként négy páciens látható el. A sportorvosi vizsgálatra a József Attila úti bejáraton kell érkezni. A mentőportánál ki kell tölteni a kérdőívet, megmérik a testhőmérsékletet, ezt követően engedik be a kórház területére. A foglalkozás-egészségügyi rendelő az új szakrendelő földszintjén található. Mindkettőre érvényes a telefonos, előzetes időpont egyeztetés. A rendelések időpontja a kórház honlapján megtalálható.

Újraindultak a szakrendelések, várnak a sorukra türelemmel a betegek Fotó:Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A terheléses vércukor vizsgálatra váró kismamáktól a vért az új szakrendelő első emeletén található vérvételi helyiségben veszi le a szakrendelő munkatársa. Az ellátás beutalóköteles. A szociális távolság betartása mellett a váróban a vizsgálat végéig egyszerre több kismama is tartózkodhat. Ezt az asszisztensnek kell felügyelnie, de természetesen a kismamák együttműködése is szükséges.

Az egynapos sebészeti és a halaszthatatlan elektív műtétekhez, valamint az endoszkópos vizsgálatokhoz negatív Covid teszt szükséges. A teszt elvégzését csak a műtétet, vagy a beavatkozást végző orvos rendelheti el. A kenetek levételét a Bugát Pál Kórházban a higiéniai osztály dolgozói végzik, naponta 10-től 12 óráig a proktológiai szakrendelőben. Naponta maximum tíz kenet levétele engedélyezett. A betegnek is vannak teendői a kenetvételre: mindenek előtt két órával ne egyen és igyon, ne mosson fogat, és ne használjon szájvizet, s mindenképp érkezzen a megadott időpontra. Nem szükséges a Covid teszt az egynapos szemészeti lencseműtétek, a nőgyógyászati kisműtétek és a császármetszés esetében.

Már az egynapos sebészet is nyit

Az Albert Schweitzer Kórházban május 5-től a járóbeteg-szakellátások fokozatosan újraindultak – közölte az intézmény honlapján. A rendelés végét követően vagy annak utolsó óráiban lehetőség van telefonon konzultálni a szakorvosokkal. Ezeket a telefonszámokat az intézmény weboldalán találják a páciensek. Abban az esetben, ha az említett konzultáció során az orvos úgy ítéli meg, hogy a személyes megbeszélés is szükséges, időpontot fog adni.

Az újraindított előjegyzéseknél feltétel, hogy az időpontkéréskor a beteg – ha az adott rendeléshez erre szükség van – érvényes beutalóval rendelkezzen. A kórház épületében működő gasztroenterológiai, radiológiai, kardiológiai és ­műtéti aneszteziológiai szakrendelésekre, valamint a nőgyó­gyászati UH-vizsgálatra érkezők a járóbeteg rehabilitációs központ bejáratánál várakozhatnak. Az előjegyzési idő előtt pár perccel engedik be őket. Ezt pre-triázs – hőmérőzés, kézfertőtlenítés, kikérdezés – előzi meg. A szakrendelőbe ezután juthatnak be. A mentőbejárót a sürgős panaszokkal jelentkezők és a mentőautóval érkezők használhatják. A Balassi úti porta megnyílt a gyalogosoknak és az autósoknak is, közölték. Már újraindultak az egynapos sebészeti ellátások is. A beavatkozások előtt minden esetben PCR tesztet végeznek, hétfőtől pedig már az eddig még nem működő szakrendelések is nyitottak.

A látogatási tilalom továbbra is érvényes

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a sürgős háziorvosi beutalóval érkező betegeket a rendelőintézet Knézich utcai bejáratánál lévő triázs ponton, orvos irányításával, lázmérés, kikérdezés, járványügyi kérdőív kitöltése után engedjük a megfelelő szakrendelésre – tájékoztatott Szegedi Erzsébet, a kórház sajtóreferense. Szakrendelésekre előjegyzést kérni kizárólag telefonon, a kartonozó felhívásával lehet. Mint írja, a sürgősséggel elvégzendő műtétek folyamatosak. A sürgősségi osztályra érkező betegek az érkezéskor kivétel nélkül szájmaszkot kapnak, azonnal lázat mérnek, illetve a betegek kézfertőtlenítése is megtörténik. A látogatási tilalom továbbra is fennáll, naponta 14 és 15 óra között lehet a betegeknek csomagot bevinni – hangsúlyozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában