Karanténhatás az ingatlanpiacon: egyre nagyobb a kereslet a nyaralók és kertes házak iránt

Karanténhatás – így nevezik azt a jelenséget, hogy a járvány óta többen érdeklődnek a nyaralók és kertes házak iránt. E trend gyorsan átrajzolta a piacot, állapította meg Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője. A Tisza-tó térsége sokáig fehér foltnak számított az eladó lakások térképén.

Palágyi Edit

Idén áprilisban az érdeklődések több mint 51 százaléka a házakra összpontosult, szemben a tavalyi 44 százalékkal, derül ki az Ingatlan.com adataiból. A nyaralók adták a kereslet hat százalékát, ez majdnem duplája a korábbinak. Az árak a felkapott térségekben vegyes képet mutatnak, stagnálnak vagy emelkednek. Egyre többen fedezik fel a keleti régiókat. A szakértő a Tisza-tavat is a vevők figyelmébe ajánlotta, mivel autópályán is könnyen megközelíthető, s a négyzetméterár a töredéke a balatoninak.

– Kialakulni látszik egy új trend, ez pedig a karanténhatás: a kijárási korlátozások miatt sokan a négy fal közé kényszerülnek, így vonzóbbá váltak a tágas, zöldövezetben található házak, illetve nyaralók – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Ezzel párhuzamosan a lakások iránt érdeklődők aránya csökkent – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ingatlanpiacon összességében kevesebb az érdeklődő a járvány előtti helyzethez viszonyítva, de a számuk folyamatosan emelkedik a márciusi mélyponthoz képest.

Sokan a családi nyaralásokhoz keresnek házat a Tisza-tónál Archív fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

A nyaralók iránti kereslet látványos növekedést mutat. Igaz, tavasszal eleve többen vágynak ilyen ingatlanokra, de idén a karanténból szabadulás vágya is szerepet játszhat a szakértő szerint. A kertes házak népszerűsége a hozzáértők szerint tartós marad. Azok a települések is jobb pozíciót kaphatnak a lakáspiaci térképen, amelyek eddig nem számítottak felkapottnak.

A térségben még akad alkalmi vétel

A Tisza-tónál tavaly egy eladó nyaraló átlagosan öt-hat hónap alatt talált gazdára, de idén ez több lehet. A legdrágább hely Tiszafüred volt, de a végletek jellemzik a kínálatot.

Csak Poroszló három tucat hirdetéssel szerepel az Ingatlan.com oldalán, s találunk olyan 14 éve épült, dupla komfortos otthont, amiért 44 millió forintot kérnek. Egy alapos felújításra szoruló parasztházat azonban már három és fél millió forintért megvehet a leendő tulajdonos. Tízmillió forintért többszobás, összkomfortos építményt kínálnak ott. Sarudon most 27 millió forint a legborsosabb áron kínált ingatlan, de például a falu központjához közeli kockaházhoz hatmillió forintért hozzájuthat a vásárló. A vonzerőt itt a tó és a strandok, horgászhelyek közelsége jelenti elsősorban.

Kezdőképünk: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában