„Mi nem hátrálhatunk!” – Bátorságért Érdemjellel tüntették ki a két gyöngyösi lánglovagot

Lukács Béla tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő és Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmester azzal érdemelték ki az elismerést, hogy január 21-én részt vettek egy háromszáz négyzetméteres területen található műhelyrész tüzének oltásában és az ott található felhevült gázpalackok kimentésében.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Czimer Tamas

Ahogyan arról portálunk is beszámolt, még január 21-én gyulladt ki egy körülbelül háromszáz négyzetméteres terület négy műhelyrésze Gyöngyösön, a Szurdokpart úton, majd a tűz átterjedt az épület mellett parkoló tizenhat járműre is. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a gyöngyösi, a hatvani és a jászberényi hivatásos tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, több oldalról támadva, hat vízsugár segítségével oltották a lángokat.

Ennél a káresetnél avatkozott be a gyöngyösi tűzoltóság két munkatársa is: Lukács Béla tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő és Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó.

A tűzesetnél nyújtott kiemelkedő munkájuk és helytállásuk miatt Szent Flórián napján Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Bátorságért Érdemjel elismerésben részesítette a két lánglovagot.

A tűzesetről a bejelentést Zsoltész Gábor fogadta, elmondta, hogy ez a januári időszak egyik legnehezebb tűzoltói beavatkozása volt. Már a helyszínre érkezéskor látták, hogy igazán nehéz feladatuk lesz, de azt, hogy kitüntetést kap az ott végzett munkájáért, nem gondolta volna. Számára hatalmas meglepetés és megtiszteltetés az érdemjel.

– Összetett volt a káreset, mert több gázpalackot hoztunk ki az épületből, illetve több autó az épületen belül és kívül is égett. Zárva voltak az ajtók és már ezek kinyitása is nehézkesnek bizonyult, mivel nagy volt a hőterhelés – magyarázta Zsoltész Gábor, az egyike azoknak, akik a legközelebb voltak a tűzhöz.

– Aki azt mondja, ilyenkor egy kicsit sem fél, az csak nem vallja be, de mi nem hátrálhatunk. Igyekszünk a sokéves tapasztalatot és az elhivatottságot tovább örökíteni fiatalabb kollégáinknak. Könyvekből nem lehet tűzoltást tanulni – tette hozzá a főtörzsőrmester.

Megtiszteltetés és motiváció is egyben a kitüntetés Fotó: Czímer Tamás

– Nagy motivációt ad egy ilyen elismerés. Én egyébként úgy vélem, hogy nem ez az egy eset az, ami alapján kiválasztottak minket, hiszen lassan huszonkét éve dolgozom itt. Ám valójában nem volt egyszerű a januári káreset, hiszen még a következő napi állomány is besegített az oltásba – fogalmazott Lukács Béla, s hozzátette: mindig adódnak váratlan helyzetek, de nekik erre készen kell állni.

– Rengeteg dolgot gyakorolunk, hogy ne legyen ismeretlen az éles esemény során, de egyszerűen nem lehet mindenre felkészülni. Az egyik legfontosabb, hogy közöttünk bajtársi viszony van, hiszen nem egyszer az életünk és a testi épségünk múlik egymáson. Ez az, amire az újonc tűzoltóinkat is tanítjuk – árulta el Lukács Béla.

Hamarosan új laktanyát kapnak

A város új és az ország egyik legmodernebb tűzoltó laktanyája uniós projektből, több mint egymilliárd forintból épül meg az egykori honvédségi laktanya területén, a műfüves pálya mellett. Dr. Zólyomi Géza, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője korábban elmondta, hogy a tűzoltójárművek, a speciális technikai eszközök és berendezések szakszerű tárolására és üzemeltetésére helyhiány miatt csak korlátozottan van mód. A jelenlegi laktanyát kisebb létszámra tervezték, mint ahányan ott szolgálatot teljesítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában