Szigorú rend szerint nyílnak meg Heves megye templomai a veszélyhelyzetben

Az egyházak is oldják a járványveszélyt kísérő szigorú szabályokat. A hívek örömére a pünkösdöt remélhetőleg már felszabadultabban ünnepelhetik, mint a húsvétot, ám az elővigyázatosság, a szabályok követése még mindig nagyon fontos.

Munkatársainktól

A templomok nyitva, misét még tartanak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Fehér Róbert plébános arról értesítette a híveit, hogy az ivádiaknak szombaton, május 23-án délután fél négytől gyónási lehetőséget biztosít a helyi templomban, délután négy órától pedig szentmisét tart nekik. Az alkalmakon a maszk használata kötelező, és kérik, a hívek úgy helyezkedjenek el, hogy legalább másfél méter távolság legyen közöttük.

A 75 év feletti korosztálynak az atya még nem ajánlja a megjelenést. Akik nem tudnak személyesen részt venni a misén, azok továbbra is követhetik az online közvetítést vasárnap délelőtt 11 órától.

A hívek közül az, aki betegsége vagy az életkora miatt nem tud elmenni a templomi gyónásra, jelezheti azt a harangozónál, és akkor az atya lakóhelyén felkeresi őt.

A térség templomaira is jellemző, hogy a bejáratnál mindenhol lesz kézfertőtlenítésre lehetőség, és az áldozás szabályai is igazodnak a járványveszélyhez.

Az egri református templom kitárta kapuit a hívők előtt

Az utóbbi hetekben interneten lehetett követni az igehirdetéseket, azonban május 17-től újra várják a híveket.

– A megfelelő óvintézkedések mellett vasárnap délelőtt 10 órától újra tartunk istentiszteletet. A templomba érkezőket megpróbáljuk két méter távolságra ültetni egymástól, és fertőtlenítőszerek is lesznek kihelyezve, a törölközőket pedig már korábban papírtörlőkre cseréltük – tájékoztatta lapunkat Tóth Imre, az egri református gyülekezet lelkipásztora.

Hozzátette, hogy igyekeznek az Istentiszteleteket továbbra is felvenni, hogy még egy darabig követhető legyen az interneten is azok számára, akik még nem szeretnének közösségbe menni.

Gyöngyösön is újra tartanak szentmiséket

Gyöngyösön is újra engedélyezték a szentmisék megtartását, azonban arra kérik a híveket, tartsanak egymástól másfél-kétméteres távolságot, viseljenek maszkot, csak kézbe áldozzanak és kerüljék a közvetlen érintkezés minden formáját. A szenteltvíztartók továbbra is üresek maradnak és a templom bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeznek el – olvasható a gyongyostv.hu-n.

A portálon olvasható tájékoztatás alapján 5 egyházmegyei gyülekezet kapott engedélyt a istentiszteletek megtartására, többek között a református templomba is várják a hívőket, a szabályok és korlátozások betartásával.

– A jelenlegi érvényben levő távolságtartás miatt 59 fő tartózkodhat maximálisan majd templomunkban a karzatok igénybevételével együtt. Természetesen igény szerint bővíthető a részvétel jó idő esetén a templom udvarán – mondta Kenyeressy Károly református lelkész a legutóbbi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">online istentisztelet alkalmával

Május 21-én, csütörtökön, a mennybemenetel ünnepén 10 órától a templomban volt, este 6 órától pedig a gyülekezeti nagyteremben lesz istentisztelet. A Gyöngyösi Református Egyházközség Facebook-oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közzétett felhívás szerint a higiéniai és biztonsági szabályok betartásával életkori elkülönítés nélkül tartanak istentiszteleteket vasár- és ünnepnaponként 10 órától.

A gyöngyösi római katolikus Felsővárosi Plébánia közlése szerint hétfőn reggeltől már megnyitotta kapuit a templom a hívők előtt, valamint hétköznap és vasárnaponként is visszaáll a miserend – adta hírül a GyöngyösTv.

Az Egri Főegyházmegye az előírások betartására szólít fel

Május 18-tól, hétfőtől kezdve ismét tarthatunk nyilvános szentmiséket és más liturgikus cselekményeket templomainkban vagy alkalmas szabadtéri környezetben Főegyházmegyénk egész területén. Ennek során gondosan tartsuk meg a mindenkori állami előírásokat! – olvasható az Egri Főegyházmegye honlapján.

A főegyházmegye részletezi a szigorú intézkedéseket is. Mint írják, a szertartások során ügyelni kell arra, hogy az egyes résztvevők között másfél méter távolságot tartsanak. Fertőtlenítsék a kilincseket, helyezzenek el kézfertőtlenítőt a bejárat közelében. Továbbá kérik a paptestvéreket és a liturgiában segédkezőket, hogy a szentmise előtt és után fertőtlenítsék kezüket és figyelmeztessék a résztvevőket a szájat és orrot eltakaró maszk (vagy kendő) használatára. Valamint kérik, hogy a perselyezés, adománygyűjtés a mise végén történjen.

A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történik.

Arról is tájékoztatják a híveket, hogy további intézkedésig a főegyházmegyében fennmarad a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés, valamint a több gyónónak egyéni bűnvallomás nélkül adható az általános szentségi feloldozás lehetősége. Aki azonban így feloldozásban részesül, az később, a legközelebbi egyéni gyónás során tartozik bűneit megvallani.

Ezek a felmentések és óvatossági rendelkezések különösen is az idősek és gyenge egészségűek védelmét szolgálják, akikért továbbra is fokozott felelősséggel tartozunk. Ahol van rá lehetőség, folytassuk a szentmisék online közvetítését – írja a főegyházmegye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában