Visszatértek a kicsik a kerecsendi oviba – Fotók

Május 25-től újra fogadják a gyermekeket az óvodákban. Az igényt előre jelezhették a szülők, s azt is tudatták velük, hogy a korábbinál jóval szigorúbb szabályokat kell betartani. Az első napon a kerecsendi Berekerdő Óvodába látogattunk el.

Barta Katalin

A kerecsendi Berekerdő Óvodában sokan várták az újranyitást

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Óvodába járni jó. Különösen egy olyan intézménybe, amely kívül-belül ragyog a tisztaságtól, s minden lehetőség, eszköz, remek óvodapedagógusok szolgálják a gyermekek fejlődését. Ezt azok a szülők is gyorsan belátták az elmúlt hónapokban, akik korábban talán ódzkodtak a kötelező intézménylátogatástól. A helyi Berekerdő Óvoda ráadásul soha ilyen szép arcát nem mutatta. Nem oly rég újították fel az udvart, amely a májusi napsütésben egy hatalmas, játékokkal teli, ápolt parkhoz hasonló, árnyat adó fákkal, harmatos pázsittal.

Ide kértünk bebocsájtást a veszélyhelyzet utáni első olyan napon, amikor újra megnyitották a kaput a kisgyermekek és a szülők előtt. Barna Erika intézményvezető örömmel fogad bennünket. Miközben beszélgetünk, az udvaron már játszanak felszabadultan a kicsik. Láthatóan örülnek, hogy újra megnyílt az ovi.

Erikától megtudjuk, a szülőket időben értesítették, így ki-ki előzetesen jelezhette az igényét. Ennek ismeretében készültek a gyermekek fogadására, szigorúan betartva az erre vonatkozó szabályokat.

A kerecsendi Berekerdő Óvodában sokan várták az újranyitást
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A nyolcvanhat óvodásból negyven jelent meg már az első napon, a családok azonban folyamatosan jelzik, hogy az átállás után többen is hoznák a kicsiket. A jelenlegi helyzetben nem kötelező járni, tehát azoknak, akik szeretnék a gyermeket otthon tartani, engedélyezem a távolmaradást. A hiányzásokat pedig az óvoda házirendjében szabályozott módon igazolom – mondja az intézmény vezetője, aki örül annak, hogy sok szülő döntött a visszatérés mellett.

– Az újrakezdés első napján egy-egy gyermekkel egy szülő szájmaszkban jöhet be az intézménybe például azért, hogy ellenőrizze a kicsi váltóruházatát. A továbbiakban a szülőknek tilos az épületünkbe belépni, a gyermekek átadása, átvétele kézfertőtlenítés után az óvoda bejárati ajtajában történik. A szülők a bejárati ajtóban lévő csengővel is jelezhetik érkezésüket. Otthonról hozott ételt, italt, játékot behozni szigorúan tilos! – sorolja az új szabályokat Barna Erika. Azt is hozzáteszi, hogy a szülők minden várható hiányzást kötelesek jelezni a korábban már megszokott módon.

– Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy amennyiben a gyermeknek folyik az orra, rendszeresen köhög, lázas, vagy láthatóan nem egészséges, a továbbiakban az óvodai nevelést csak a gyógyultságról szóló orvosi igazolás birtokában veheti igénybe – mondja.

A kormány rendelkezésének megfelelően a helyi Mazsola és Tádé Családi Napközi, valamint az Apró Lábak Biztos Kezdet Gyerekház is tegnap nyitott újra, s mostantól a veszélyhelyzet kihirdetése előtti munkarendben várja a gyermekeket.

Elköszönünk, s út közben szülőkkel is találkozunk, akiket megkérdezünk, mit szólnak ahhoz, hogy vége a bezártságnak. Többen is szóba állnak velünk, de arra kérnek, hogy a nevüket ne írjuk le. Mesélik, nagyon nehéz hetek, hónapok állnak mögöttük. – A legrosszabb azoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat. Sokan dolgoztak a közeli szállodákban, fürdőkben, s egyik napról a másikra kapták az értesítést, hogy nem kell bejárni dolgozni. Ők most abban bíznak, hogy ezek a létesítmények is hamarosan újranyithatnak. Többségüket, akik eddig is megbízhatóan dolgoztak, visszaveszik – magyarázzák.

Sokba került az elmúlt pár hónap

Az egyik asszony arra panaszkodik, az okozta a legnagyobb nehézséget, hogy négy gyermeke közül az iskolásoknak távoktatásban kellett otthon tanulniuk, míg az óvodáskorúak játszani akartak, így állandóan zavarták egymást. – Arról nem is beszélve, hogy állandóan éhesek – veszi át a szót egy másik anyuka. Az önkormányzat szépen megszervezte az étkezés kiszállítását, de a gyerek az gyerek. Mindig enni, nassolni akar valamit. Az elmúlt hónapokban sokkal többet költöttünk ételre, mint máskor. Nem csak azért, mert mindenki otthon ragadt, hanem mert nagyon megdrágult minden az üzletekben. Szóba kerül az iskolák lehetséges megnyitása is. Akivel beszéltünk, úgy fogalmazott, hogy jó lenne valamilyen foglalkozás, táborszerűség, mert nagyon hosszú lesz a nyár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában